Menü megnyitása

Az Európai Tehetségsegítő Hálózat találkozója

2016. november 2.

Idén október 28-án került sor a Matehetsz egyik szervezeti egységeként működő Budapesti Európai Tehetségközpont szervezésében az Európai Tehetségsegítő Hálózat második hivatalos találkozójára

Az első ilyen találkozót még tavaly tartották a formálódó hálózat tagjai Brüsszelben az első 14 Európai Tehetségközpont ünnepélyes felavatásán. Az idei rendezvényen Novák Katalin államtitkár asszony és Csermely Péter, az ECHA elnöke személyesen köszöntötte a résztvevőket. A 2016. október 28-án megtartott találkozón újabb 5 intézmény képviselője vette át Csermely Pétertől és Dr. Lianne Hoogeveentől (az ECHA Kvalifikációs Bizottságának vezetőjétől) az Európai Tehetségközpontként történt kvalifikációjuk oklevelét. 

Két év alatt 19-re bővült a hálózatban résztvevő Európai Tehetségközpontok száma, a központokon keresztül pedig az év folyamán Európa és világszerte közel 300 európai tehetségpont is csatlakozott az Európai Tehetséghálózathoz.  

A Benczúr Hotelben megrendezett találkozón részt vettek a tavaly kvalifikált központok képviselői is, 15 országból érkeztek a résztvevők. Az esemény keretein belül tartotta meg első találkozóját az ECHA Hálózati Tanácsa is, amely 5 ország képviselőkből áll (Albert Ziegler - Németország, Colm O'Reilly - Írország, Mojca Juriševič - Szlovénia, Antonios Apostolou - Görögország, Fuszek Csilla - Magyarország). 

Az ünnepélyes oklevélátadás és az új központok bemutatkozó előadása után a délutáni órákban a résztvevők a 2017-ben esedékes hálózatfejlesztési teendőkről tartottak megbeszélést.

A hivatalos találkozó előtt egy nappal, október 27-én a hálózati tagok által delegált fiatalokból szerveződő úgy nevezett Youth Platform Tanácsa is megbeszélést tartott a 17 éves Fábián Vincentius Ármin vezetésével.

Az Európai Tehetségközpontok Találkozójának budapesti rendezvényeit a Nemzeti Tehetség Program NTP-EU-M-16-0001 pályázata finanszírozta.