Menü megnyitása

3. Medve Matek Élménynap

Időpont: 2018. február 24. 09:00-17:00
A Medve Matek Élménynap a Medve Matek program és A Matematika Összeköt Egyesület nyílt napja, ahol bárki megismerheti filozófiánkat, részletes tájékoztatást kaphat rendezvényeinkről, valamint ki is próbálhatja egyes programjainkat.

Az Élménynap egyben a tehetséggondozás iránt érdeklődő, ilyen munkát folytató matematikatanárok eszmecseréjének színtere is, melyből reményeink szerint minden résztvevő profitálni tud.

Kiknek szól az élménynap?
Az élménynapon 5-12. évfolyamos diákok, általános- és középiskolai tanárok és érdeklődő szülők is részt vehetnek. A rendezvény minden résztvevő számára ingyenes.

Mikor és hol rendezünk élménynapot?
A harmadik Medve Matek Élménynapot 2018. február 24-én rendezzük meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem E és H épületében(Matematika Intézet).

A 2018-as Élménynap időbeosztása:

  • 09:00-10:00 Érkezés a helyszínre, regisztráció
  • 10:00-11:00 Plenáris előadás
  • 11:00-11:30 Szünet
  • 11:30-13:30 Foglalkozások
  • 13:30-14:30 Ebéd
  • 14:30-16:30 Élménylabirintus, Kerekasztal beszélgetések
  • 16:30-17:00 Rendezvény zárása

Hivatalos honlap: http://www.medvematek.hu/esemenyek/elmenynap

 

PROGRAMOK:

Előadások
Az élménynap 10 órakor a megnyitóval veszi kezdetét, majd minden résztvevőnek szóló előadásokkal folytatódik a BME egyik nagy előadó termében. Bemutatkozik A Matematika Összeköt Egyesület, emellett meghívott vendégeink rövid előadásait is meghallgathatják. Ezek az előadások (részben az időkorlát miatt) nem szakmai jellegűek, inkább érdekes tapasztalatok és élmények átadásán van a hangsúly úgy, hogy azokat korosztályra való tekintet nélkül mindenki élvezze.

Élménylabirintus
Délutáni játékos program a diákok számára, mely az előadások után következik. A diákokat 3 fős csapatokra osztjuk. Miután a csapatok megtalálták társaikat egy játékos feladat közepette, elindulhatnak az állomások közt a pecséteket begyűjteni. A feladatok érdekes matematikai problémák, logikai feladványok és rejtvények sokasága. A helyes megoldások utáni pecsétek bekerülnek az utazók útlevelébe, ami a labirintusból való sikeres kijutást jelenti. Érdemes figyelni és gondolkodni, ugyanis a csapatok (természetesen korosztályok szerint elkülönítve) egymással versenyeznek: a gyors észjárás és az ügyesség döntő lehet!

Kerekasztal-beszélgetés
Délutáni program a pedagógusok és szülők számára. A beszélgetés során csoportokban a matematikaoktatás köré szerveződő témákat vitatunk meg. Az eszmecsere során a játékos matematikaoktatás aktualitása mellett speciális témákat is feldolgozunk. A workshop megfelelő alkalom tapasztalatok cseréjére, megosztására, új ötletek szerzésére.
A beszélgetés több meghívott vendégünk részvételével, moderált keretek közt zajlik. Minden résztvevő hozzászólhat.

Délelőtti foglalkozások
Az előadások után a kötetlenebb programok széles skáláját kínáljuk: minden résztvevő megismerkedhet egyesületünk programjaival, és "kicsiben" ki is próbálhatja azokat. Közös játékok, vetélkedők, és választható kiscsoportos matematikai foglalkozások lesznek terítéken: meghívott előadóink készülnek érdekes témákkal a szakterületükről, valamint többek között a "VágóPesta", az "Etesd meg a Medvét!" és egyéb, matektáborokban már bizonyított élvezetes program kerül terítékre.

Kiállítás, állandó standok
Az élménynap teljes ideje alatt több stand is üzemel a helyszínen, ahol a résztvevők érdekes logikai játékokat (pl. tantrix) próbálhatnak ki, matematikai alakzatokat hajtogathatnak az origami és geometria standokon, illetve megismerhetik egyesületünket, és beszélgethetnek a szervezői csapat tagjaival. Ezen kívül a helyszínt különleges köntösbe öltöztetjük: leírások, poszterek, képek láthatók a Medve Matek programról.