Menü megnyitása

Heves Megyei Pedagógiai Intézet

Akkreditált Kiváló Tehetségpont
Cím:
Rövid név:
Heves Megyei Pedagógiai Intézet
Azonosító:
TP 100 000 078
Alapítás dátuma:
2010. június 20.
Minősítés:
kiváló
Akkreditáció dátuma:
2014. május 10.
Képviselő: 
36512000
szalkai [dot] maria [at] heves-pki [dot] hu
Kapcsolattartó: 
Az összes kinyitása

Mi teszi önöket alkalmassá a Tehetségpont megalakítására?

A Heves Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai és Közművelődési Intézménye fennállása óta, 1985- től folyamatosan egyik kiemelt területének tartja a tehetséggondozást,

a Közoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXIX. Törvény 36 § alapján végzi tevékenységét. Ennek keretében feladata a tanulmányi és tehetséggondozó versenyek szervezése, a megyében évente az országos tanulmányi versenyek iskolai és megyei fordulóját, valamint a megyei tanulmányi versenyek minden fordulóját szervezi. Ezt a feladatot hosszú évek óta végzi így a szervezésben nagy gyakorlatot szerzett, a résztvevő tanulókról pedig karbantartott adatbázis áll rendelkezésre.

2006-tól az Intézet kiterjeszti szolgáltatásait az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények számára is a tanügyigazgatás, pedagógiai értékelés, és a tehetséggondozás területén.

A művészeti versenyek támogatásán kívül rész vállal a művészeti tehetséggondozás aktuális feladatainak nyomon követésében. Előadásokat, konferenciákat, szakmai napokat szervez a művészetoktatási témákban. Koordinálja a heves megyei zenei-képzőművészeti és táncművészeti iskolák tevékenységét.

A Tehetségpont tervezett hatóköre és együttműködései

A Heves Megyei Pedagógiai és Közművelődési Intézet ( PKI) Tehetségpont a heves megye, valamint a szomszédos megyék megyehatáros településein található oktatási intézmények tehetségfejlesztő munkáját kívánja elősegíteni és koordinálni. Ehhez a munkához igyekszik összegyűjteni azokat az intézményeket és szakembereket, akik tudásukkal, tapasztalatukkal erősíthetik a térségben folyó tehetséggondozó munka szakmai -módszertani tevékenységét. A térség általános és középfokú oktatási intézményei mellett az alapfokú és középfokú művészetoktatási intézmények együttműködésére is számítunk. Hosszabb távon fontosnak tartjuk és lehetőséget látunk a civil szervezetek bevonását is.

A Tehetségpont specifikus és konkrét programjai

- Azonosítás - tehetségdiagnosztika

Olyan egy vagy több lépésből álló vizsgálat, amelynek célja a potenciális, vagy kibontakozott tehetségek megtalálása. Fontos az előre jelző jellegűek is legyenek az azonosítási módszerek. Elsődlegesen a nevelési, pszichológiai tanácsadó szakemberek végzik ezt a tevékenységet.

- Tanácsadás

A tanácsadást a gyermeknek, a pedagógusoknak, szülőknek, tehetség témakörrel foglalkozó egyéb személyeknek.

Formái lehetnek:

- e-mail;

- telefon;

- Fogadóórák biztosítása

- Programkoordináció

A Tehetségpont (Központ) a megyei intézmények, műhelyek között multiplikátor szerepet tölt be.

- A jó gyakorlatok másokkal való megismertetése.

- Segíti a műhelyek hatékony működését.

- Lehetőség biztosítása a különböző tehetségek bemutatkozására, tehetség típusától függetlenül.

- Folyamatos programkínálat a diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak.

- Tanulmányi versenyek szervezése, lebonyolítása

- Támogatás

A Tehetségpont kiemelt feladata a pedagógus továbbképzések szervezése és koordinálása. Ennek több formája lehet. Ebben együttműködünk a tanárképzésben résztvevő Egyetem/Főiskola felelős tanszékeivel.

Formái:

- Akkreditált továbbképzések (30, 60, 120 óra)

- Nem akkreditált képzési formák

- Előadás

- Konzultáció

- Fórum

- Szakmai nap

Anyagi fenntarthatóság

A Heves Megyei Közoktatási Közalapítvány évente pályázatot ír ki a tehetségfejlesztés témakörében. E pályázaton az intézet rendszeresen részt vesz sikerrel. Így biztosított a tanulók térítésmentes részvétele a tanulmányi versenyeken, valamint a pedagógusok számára rendezett tehetségfejlesztő műhely anyagi háttere. Távlati célként tehetséggondozó tevékenységünk támogatásához célunk egy szponzori kör kialakítása is.

Pedagógiai és pszichológiai szakmai alapok és háttér

A tehetségazonosítás területén számíthatunk a Pedagógiai Intézet tehetséggondozással foglalkozó két pedagógiai szakértőjén kívül az Eszterházy Károly Főiskola Pszichológiai Tanszék, és a Heves megyei családsegítő és pedagógiai Szakszolgálat munkatársainak munkájára. Valamint azokra a szakemberekre, akik a tehetségfejlesztés- tehetséggondozás területén továbbképzésen vettek részt.

Eredményesség és hatékonyság

Az Eszterházy Károly Főiskola Pedagógiai Tanszékének munkatársaival egy jól működő monitoring rendszer kiépítését tervezzük. E rendszeren belül a programban résztvevő diákok, szülők, pedagógusok, pszichológusok és egyéb szakemberek véleményének megismerésével tehetjük működésünket, fejleszthetjük tevékenységi körünket.