Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézet

Cím:
Rövid név:
Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézet
Azonosító:
TP 190 000 118
Alapítás dátuma:
2010. június 20.
Minősítés:
kiváló
Akkreditáció dátuma:
2011. február 5.
Központi telefonszám:
0036-42-508720
Központi fax:
0036-42-508730
Központi email cím:
csilla [dot] tudlik [at] mpkki [dot] hu
Honlap:
Képviselő: 
Kapcsolattartó: 
0036-42-508720
csilla [dot] tudlik [at] mpkki [dot] hu
Az összes kinyitása

Mi teszi önöket alkalmassá a Tehetségpont megalakítására?

Intézetünk megalakulása (1985) óta foglalkozik tehetséggondozással. Tevékenységi területünk kiterjed az éves tanulmányi és tehetséggondozó versenyek szervezésére, pedagógus-továbbképzések szervezése, melynek keretében indítottuk a Tehetséges tanárok - tehetségek tanulók című képzést, ezt szeretnénk feleleveníteni. Továbbá intézetünk 1988-ban hozta létre a Megyei Tehetség-Informatikai Rendszert (METIR), amely akkor még sajnos nem hozta meg a várt sikert. Valamint intézetünk kiadásában jelent meg 2003-ban a Ferku Imre kollégánk és Mező Ferenc által jegyzett kutatássorozatból született Tanárok a tehetségről című könyv.

Adatbázissal rendelkezünk az éveken át jól teljesítő tanulókról és szaktanáraikról, rendelkezünk évekre visszamenően versenyfeladat-gyűjteménnyel, munkatársunk a többi megye versenyszervezőjével hálózatban működik, versenyszervezőnk tagja a Magyar Tehetséggondozó Társaság versenyszervezői szekciójának.

A Tehetségpont tervezett hatóköre és együttműködései

Intézetünk területi/megyei szinten kívánja tehetséggondozó tevékenységét kifejteni. Mivel feladatunk a tanulmányi és tehetséggondozó versenyek szervezése a megyében, ezzel könnyen megszólíthatjuk a felkészítő tanárokat. Megyénk több évtizede sikeresen működő bázisintézményi rendszere nagy segítségünkre lenne a szervezésben, a feladatok végrehajtásában. Szaktanácsadói rendszerünket is igénybe vesszük a tervezés és rendezvényszervezés során.

A Tehetségpont specifikus és konkrét programjai

Mivel pályaválasztási egységünk rendelkezik pszichológussal (valamint több kollégánk szándékozik elvégezni a 30 órás tehetséggondozással kapcsolatos képzést), így a tehetségazonosítást feltétlenül feladatunknak tekintjük.

A komplex tehetséggondozói tevékenység elől sem térünk ki. Igényfelmérés után indítanánk tantárgyankénti tehetséggondozó foglalkozásokat, akár a megyeszékhelyen, akár bázisintézménybe kihelyezve.

Tehetségtábor megrendezését tervezzük a tanulmányi versenyek győzteseinek.

Tehetségpontként feladatunk tartjuk a tájékoztatást, így szakkönyvtárunkban egy tehetségsarok kialakítását, téma- és információs napok szervezését.

Az év végén pályázat útján választjuk ki a legsikeresebb tehetséggondozó munkát végző pedagógusokat, akik díjazásban részesülnek.

Intézetünk pályázatot kíván kiírni tehetséggondozó programok írására.

Pedagógiai és pszichológiai szakmai alapok és háttér

Gincsainé Nagy Judit: pszichológus, a Nevelési Tanácsadó munkatársa, feladata lesz a tehetségek azonosítása.

Tudlik Csilla: tanulmányi és tehetséggondozó versenyek szervezője

Hegedüs Sándorné: pályaválasztási tanácsadó, a pszichológus munkáját és az utógondozást segíti

Szaktanácsadók:

Tóth Éva Mária - német

Zsoldos Jánosné - könyvtár

Jacsó Lászlóné - matematika

Belinszki József - drámapedagógia

Dávid Gézáné - rajz

Nagy Endre - informatika

Fohsz Józsefné - magyar nyelv és irodalom

Gyula Sándorné - angol

Garai Miklós - biológia, kémia

Mudri Béla - testnevelés

Ferku Imre - tehetséggondozás

Eredményesség és hatékonyság

Munkatársainkat ösztönözzük a tehetséggondozó országos/regionális rendezvényeken való részvételre, hogy új módszereket ismerjenek meg. A nem mérhető eredményeken túl (kommunikáció, együttműködés, nyíltság stb.) kimenő vizsgálatot is végezne a pszichológus. Továbbá az utógondozás fontosságát szeretnénk kialakítani a tehetségekkel foglalkozó tanárokban. Szülői kérdőív segítségével az iskolán kívüli fejlődést követhetnénk nyomon.

Anyagi fenntarthatóság

A tehetségazonosítás, tehetségsarok kialakítása, tájékoztatás lehetőségét, tanulmányi versenyek szervezését intézetünk biztosítaná. A későbbiekben támogatókat kívánunk bevonni: tanulmányi versenyek díjazásához könyvkiadókat, tehetséggondozó táborhoz helyet biztosító cégeket. A komplex tantárgyi tehetséggondozó programhoz, valamint a táborhoz a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közoktatási Közalapítványtól számítunk támogatásra, amely eddig is figyelemmel kísérte és segítette tevékenységünket és szívügyének tekinti a tehetségek felismerését és kiemelését.