Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram újabb része indul 2020. június 3-tól

2020. június 3.

2020. június 3-16-ig pályázhatnak a 17 és 23 év közötti fiatalok a külföldi tanulmányaikat támogató ösztöndíjra

A külföldi tanulmányokat támogató Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram újabb szakaszára, 2020. június 3-tól június 16-ig pályázhatnak a 17 és 23 év közötti fiatalok - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
A pályázat célja, hogy olyan tehetséges magyar fiatalokat szeretnének támogatni, akik külföldi, világszínvonalú egyetemen akarnak tanulni, és készek arra, hogy aztán majd Magyarországon éljenek a tanulmányaikat követően.

Az ösztöndíjprogram e szakaszában maximum 20 tehetséges fiatal számára teszi lehetővé azt, hogy a 2020-2021-es tanévben a külföldi tanulmányaikra - akár annak teljes egészére - támogatást kapjanak. Az ösztöndíjpályázat keretösszege 225 millió forint.

Kik pályázhatnak?
Olyan fiatalok pályázhatnak az ösztöndíjra, akik már felvételt nyertek a világ legrangosabb egyetemeire, vagy most zajlik a felvételi kiválasztásuk.

Fontos tudnivaló, hogy a pályázati kiírásban hatvanhat külföldi egyetem szerepel, de ennél szélesebb is lehet a kör egyéni indokolás alapján. Az értékelésnél azonban alapvetően a kiírásban megjelölt egyetemeket részesítik előnyben.

Értékelés és kiválasztás: 2020. július 3-án és 4-én egy kiválasztó tábort szerveznek, ahol a kijelölt pályázóknak lehetősége lesz egy személyes bemutatkozásra. Ezt követően egy bizottság dönt arról, hogy kik részesülhetnek az ösztöndíjban.

Az ösztöndíjak mértéke országonként eltérő: azok a diákok, akik az Európai Unió tagországainak felsőoktatási intézményeibe jelentkeznek, 13,5 millió forintos támogatást kaphatnak. Az ázsiai, csendes óceáni térség, valamint a nem uniós, de európai ország felsőoktatási intézményeibe készülők akár 16,5 millió forintot is kaphatnak. Az Egyesült Államokba készülők maximális támogatásának összege 27 millió forint. 
(MTI)