Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Hétszín tehetséggondozó program JG 330 000 606

GlobalID:
JG 330 000 606
Rövid név:
Hétszín tehetséggondozó program
Kidolgozó:
Tiszavasvári Általános Iskola alsó tagozatos munkaközösség
Alkalmazók:
Indulás dátuma:
2007
Kapcsolattartó:
A Hétszínvirág, Hétszínvilág, Hétszínvarázs 7 fordulós, egész tanéven keresztül tartó versenysorozat alsó tagozatos tanulók számára, amelynek során kulturális programokban vesznek részt és számot adnak így szerzett ismereteikről.

A 2007/2008-as tanévben indult program célja a 3-4. osztályos, 9-10 éves gyerekek intellektuális és manuális képességeinek feltárása és fejlesztése, érdeklődéskeltés, személyiségfejlesztés önálló ismeretszerzéssel, a kitartás motiválásával, valamint a szülők szerepének erősítése a tehetség felismerésében, támogatásában.
A program során a gyerekek havi rendszerességgel vesznek részt rendezvényeken, tárlatokon, könyvtári foglalkozásokon. Az iskola, művelődési intézményekkel együttműködve, színházi, bábszínházi előadásokat szervez, művészeti csoportokat működtet, iskolai kiállításokat, versenyeket rendez. Rendszeresek a színházlátogatások, a zenei életet gazdagítják a gyermek énekkarok, a fúvószenekar, a népzenei és a gyermek néptánc-együttesek, továbbá a mazsorett csoport.
Elsődleges az önálló tanulás képességének fejlesztése, valamint valamilyen produktum létrehozása, a feladatlap megoldása mellett. A pályamunkákból kiállítást szervezünk.
A tehetséggondozó programba a gyerekek önkéntes alapon jelentkezhetnek.
A tehetségterületek közül fejlődik a logikus gondolkodás, az önálló ismeretszerzés: könyv-és könyvtárhasználat, a természetismeret, a fantázia és a manuális képességek, a kitartás, az általános intellektuális képességek, valamint a kreativitás.
Az eredményességet igazolja, hogy az önként jelentkező tanulók 95%-a minden fordulóban részt vesz. Képességeik fejlődése, mérésekkel jól nyomon követhető felső tagozatban, a tanulók, a szülők, a pedagógusok elégedettsége a partneri elégedettség-mérés alapján 90%-os. A tehetségígéretek közül legalább 10 tehetséget sikerül azonosítani pszichológiai teszttel, amelyet pszichológus végez. A nyomon követéses vizsgálat szerint az alsós versenyen részt vett gyerekek legalább 60%-a a felső tagozatban is részt vesz versenyeken.