Menü megnyitása

Zenei tehetséggondozás az óvodában

A 44. Óvodapedagógiai Nyári Egyetemet 2017. június 14-16. közötti rendezik meg Kőszegen

A negyvennegyedik Nyári Egyetemet az Óvodapedagógusok Nyári Egyetemének Szakmai Bizottsága szervezi meg Kőszegen.

A szakmai bizottság 2009-től a Nyári Egyetem programján belül a tehetséggondozás elméleti és általános témaköreit dolgozta fel. Idén a gardneri speciális tehetségterületekkel kezd el foglalkozni, mely témaválasztás célja, hogy egy tehetségterületen belül megvizsgálhassuk, milyen tartalmakat hordozzon és milyen képességterületek kompetenciáit erősítsük meg egy műhelymunkában.

Ebben az évben a zenei tehetségterület került kiválasztásra, hogy ezen a területen közvetítsenek olyan műhelyprogramokat, amelyek kipróbálása során az érdeklődők azonnal megtapasztalhatják, mennyit fejlődnek a zene iránt érzékeny, jó képességű gyermekek.

A Nyári Egyetem a következő programmal várja az érdeklődő kollégákat:

  • Az Egyetem előadássorát Dr. Ittzés Mihály PhD, a Magyar Kodály Társaság elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia tagja nyitja meg, aki Kodály Zoltánra emlékezik halálának 50. évfordulóján és feltárja, miként törődött a zenei neveléssel az óvodában.
  • Ezután Turmezeyné dr. Heller Erika PhD egyetemi docens, Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kar dékán-helyettese az egyes zenei képességek fejlődésének és fejlesztésének átfogó elemzéséről tart elődást.
  • Délután óvodalátogatást terveznek a kőszegi óvodákban, ahol már a zenei tehetséggondozás gyakorlatáról folyik az eszmecsere olyan szakemberekkel, akik több éve elkezdték a gyermekek zenei tehetségműhelyének bevezetését. Az óvodai program után idegenvezetővel irányított városnézésen lehet részt venni.
  • A konferencia másnapján szakmai kirándulás lesz Szlovéniába.
  • A harmadik napon Bogdán Tiborné és Makai Ildikó Mária zenei tehetségműhely vezetők lesznek a vendégek, akik a gyakorlatból emelik ki azokat a célokat, feladatokat, amelyek meghatározzák a tehetséggondozó munka minőségét.
  • „A művészetek komplexitása hogyan jelenhet meg a tehetségműhelyekben?” című előadást  Bartáné dr. Góhér Edit DLA, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai karának főiskolai docense tartja, akitől újabb zenei, igényes ötleteket kaphatunk.
  • A záró előadásban Dr. Falus András egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja szól a "Művészeti nevelés és lelki egészség a korai fejlesztés szolgálatában" című témáról, a művészetek hatásairól.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Részletes program és a részvételhez szükséges tudnivalók a csatolmányban olvasható!