Menü megnyitása

Országos csillagászati verseny és diákolimpiai válogató

Jelentkezési határidő: 2017. október 2.
A magyar csillagászati diákolimpiai munkacsoport meghirdeti a 2018-as Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA) magyar keretének kialakítását célzó válogatóversenyét a matematika és fizika terén tehetséges, a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődő középiskolás diákok számára.

A versenyben részt vehetnek hazai és határon túli magyar ajkú, a 2017/2018. tanévben középiskolába járó diákok. Ezen belül további életkori megkötés nincs, de felhívjuk a figyelmet, hogy a versenyben előkerülő témakörök alapvetően a 10-12. évfolyamos diákok feltételezhető ismeretanyagára építenek.

Az IOAA versenysorozatot 2007-ben indította útjára 21 ország; az érdeklődés állandó növekedésével a tavaly Indonéziában rendezett olimpián már 41 ország képviseltette magát. Mi, magyarok, 2011 óta minden évben jelen vagyunk: a lengyelországi (Krakkó), a brazil (Rio de Janeiro), a román (Suceava), a görög (Volosz), az indonéz (Magelang) és az indiai (Bhubaneswar) olimpiákon összesen 1 ezüstéremmel, 6 bronzéremmel és 7 dicsérettel öregbítették tanulóink országunk hírnevét.

Az idei válogatóversenyen túl (amely a 2018-as nemzetközi döntőre utazó csapatról dönt majd) fél szemmel már 2019-re is érdemes figyelni, amikor is Magyarország rendezi meg a nemzetközi olimpiai döntőt. Az érdeklődő, még a 2018/19-es tanévben is középiskolába járó diákok számára különösen hasznos lehet az idei válogatóversenyen történő tapasztalatszerzés, hiszen ha idén nem is kerülnek be az olimpiai csapatba, jövőre még nagyobb eséllyel szállhatnak majd versenybe a hazai megrendezésű diákolimpiára jutásért, ahol a tervek szerint hazánkat két csapat is képviselni fogja.

A versenyről (és a csillagászati diákolimpiai programról) bővebb információk az alábbi honlapon találhatók.