Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Felkészülés az iskolakezdésre

2023. augusztus 29.

Szeptember elsején becsengetnek, ami minden tanuló számára ugyanazt jelenti: véget ér a nyári pihenés időszaka, elkezdődnek az iskolai hétköznapok. Hogy szülőként hogyan segíthetünk gyermekeinknek kedvet csinálni a reggeli, korai felkeléshez, a tanuláshoz, erről kérdeztük tapasztalt tutor, pedagógus kollégánkat, Tóthné Zsoldos Évát.

Hogyan készítsük fel hatékonyan a gyermeket az iskolakezdésre?

Tapasztalatom szerint nagyon fontos a nyári szünet utolsó hetében az iskolakezdésre történő pozitív hangolódás és az esti lefekvés időpontjának fokozatos finomítása, korábbra hozása annak érdekében, hogy a gyerekek, fiatalok örömmel, és kipihenten kezdjék meg a tanulást szeptember elsején. A pozitív hangolódást elősegítheti  a közös program a szülővel: tanulósarok, jobb esetben saját szoba rendbeszedése, iskolaszerek, tanuláshoz szükséges eszközök bevásárlása, a készlet felfrissítése. A családi költségvetés keretein belül, a gyerekek választhassanak néhány számukra kedves és hasznos írószert, ruhát, táskát. Bár nagy a kísértés az áruházak kínálata miatt, nem szükséges mindenből a legmárkásabb, legújabb divat szerinti eszközt, ruhát megvenni, csak a valóban szükségesekre és praktikusakra koncentráljunk! Persze gyermekeink "mindent is" szeretnének megvásárolni, ezért beszélgessünk velük, győzzük meg őket,  a fenntarthatóságot és újrahasznosítást is szem előtt tartva, hogy a kevesebb- szinte mindig- több!
Amennyiben a tavalyi táska még hordható, de mégis egy újjal térünk haza, ajándékozzuk el a feleslegeset, vegyünk részt jótékonysági kezdeményezésekben, jó példát mutatva gyermekeinknek!

Az 1. osztályosoknál, az óvodából iskolába történő átmenet megkönnyítése érdekében, sétáljunk el az iskola felé, menjünk be az épületbe, ha lehetőség nyílik rá, váltsunk pár szót a tanító nénivel, hiszen az iskolákban augusztus 20. után már lázas készülődés folyik az új tanévre, s a rendhagyó találkozás, már egy újabb témát ad a gyermekkel való beszélgetésre.
Nagyobb diákok esetében, akik önállóan közlekednek már, érdemes közösen tenni egy-két utazást, amennyiben új iskolában kezd a gyermek szeptemberben, hogy megismerhesse az utazási lehetőségeket leendő iskolájába.

Mi az, amit kiemelnél a szülők számára, mint legfontosabb tanács az első iskolai napokra?

Mi azt tapasztaljuk évről-évre, hogy a tanév kezdés különösen összehangolt logisztikát igényel gyermektől, szülőtől egyaránt, melynek sajnos az egyik legkeservesebb pontja a korai ébredés. Azáltal, hogy az utolsó héten-különösen a kisebb gyerekeket napról napra egy kicsivel korábban "küldjük ágyba", mesélünk az iskoláról, közösen emlékezünk a nyári élményekre, beszélgetünk róluk, áthangoljuk gyermekeinket a hosszú nyári napok után az őszi, iskolai menetrendre. A kialvatlan gyermek nem tud figyelni, ingerült, fáradt,ezáltal nehezen indul a nap számukra. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy eleget aludjon gyermekünk!
A nyári szünetben diák és szülő kötetlenebbül, ún. "nyári üzemmódban" élte mindennapjait. Az őszi tanév kezdet mindenki számára nagyobb stressz jelent, ezért tudatosítsuk magunkban, hogy az első napok izgalma, esetleges bonyodalma, nehézsége  után újra beáll az "iskolás üzemmód" az életünkben, hiszen  tanulni kell, tanulni jó!


Felsőbb tagozatos, kamaszodó gyermekeinknek hogyan segíthetünk?

Érdemes esetleg egy fénykép-gyűjteményt készíteni a nyárról, és közösen felidézni a legszebb pillanatokat. A fiatalok szeretnek fényképezni –talán néha túl sok tartalmat is rögzítenek- képeket szerkeszteni, stb. szóval ez biztosan kellemes perceket hoz a család elétébe. Szintén jól bevált „technika” ha az osztálytársakkal szervezünk közös találkozókat, ahol kötetlenül beszélgethetnek a fiatalok, megoszthatják egymással az esetleges félelmeiket az új évfolyamba lépéssel kapcsolatosan is. Abban az esetben, ha például új tantárgy kerül az órarendbe, lehet ahhoz is kedvet csinálni, azzal, ha beszélgetünk róla, megnézünk közösen egy filmet akár témával kapcsolatosan.