Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Hobbi, melyből százak profitálnak

2022. január 13.

A Matehetsz egykori mentoráltja, Weisz Ágoston Zürichben él és dolgozik a Google szoftvermérnökeként. A svájci városból tartott online foglalkozásain ma már 500 magyar fiatal vesz részt. A fiatal szakemberrel a februárban induló programozó szakkörei kapcsán beszélgettünk.

 

Hogyan született meg a gondolat, hogy elindítsátok az Alphacademy szakköröket?

Társaimmal, akikkel a tehetséggondozás területén tevékenykedünk, feltettük a kérdést egymás között, hogy miként lehetne nagyságrendi változást elérni a magyar programozás-informatika oktatásban? Elindult egy gondolkodási folyamat, amelyben már a kezdetektől fogva szerettük volna mindenki számára elérhetővé tenni ezeket a szakköröket. Zürichi tartózkodásom miatt az online formát választottuk – akkor még nem sejtve, hogy oktatásunkkal megelőzzük a pandémiás időszak adta kényszer lehetőséget –, így a vírusidőszakra már magabiztosan működött a világhálón át megvalósuló oktatási rendünk.

 

Hogyan zajlik egy online műhelymunka?

Nagyon fontos, hogy a szakmaiságon túl a diákok egymás iránti tiszteletet és csoportmunkát is tanuljanak. Erre kiemelt hangsúlyt fektetünk; gyakorlatilag erre is építettük fel az egész oktatási rendszerünket. Óráinkon a fiatalok önálló feladatokat is kapnak, melyekben megtapasztalhatják a saját határaikat, de csoportosan is dolgoznak az adott témakörön. Az alkalmainknak van egy felfedeztető oktatás része is, melyen ötleteket adunk a feladatok megoldásához. Csapatommal, akik között kiemelkedő eredményeket elért egykori tanítványok is megtalálhatóak, szeretnénk minél hatékonyabban átadni az évek alatt megszerzett tudásunkat és tapasztalatainkat.

 

 

Az online szakkörökkel kapcsolatban, a szülők visszajelzése is pozitív az elégedettségi mutatók szerint…

Nagyon jól esik, hogy a szülők is megbíznak bennünk. Fontos számunkra a visszajelzés, hiszen ebből tudunk mi is építkezni és továbbhaladni. Jelenleg 500 tanítvánnyal foglalkozunk, s a jövőben szeretnénk még több magyar diákot bevonni. A 8-18 éves korosztály számára meghirdetett szakköreinket kéthetente tartjuk. A februárban induló új csoportjaink 11-19 fős létszámmal, életkor és a felmért tudás szerinti bontásban veszik majd kezdetüket. A jelentkezők Logo, teljesen kezdő C++, haladó C++, C++ verseny szinten és a matematika témaköréből választhatnak. Óráinkon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a tanulók önállóan is képesek legyenek dolgozni. Ez nagy érték, amely maradandó tudást is eredményez. Szeretnénk, ha hallgatóink a középiskola befejeztével olyan magabiztos tudásra tennének szert, amellyel akár a nemzetközi programozói színtéren is helyt állhatnak.

 

A célokat illetően, milyen tervekkel indul a 2022-es év?

Ami a közeljövőt illeti, a későbbiekben – kilépve az online térből –, élőben is szeretnénk foglalkozásokat tartani, hiszen a személyes jelenlétnek nagy ereje van. A jelenlegi felállásban viszont jóval több fiatalt tudunk megszólítani, így a határokat áttörve, folyamatosan születnek szakmai kapcsolatok és barátságok is. Úgy gondolom, erre ma kiemelten nagy szükség van. Az online programozó szakkörök kezdeményezése a részemről kedvtelésnek indult, de amondó vagyok, hogy az a jó hobbi, amiből sok ember profitál. A tehetségek támogatása és szakmai útjának elősegítése a legfőbb célom a jövőben is.

 

Szakkörökre jelentkezés: alphacademy.hu - Minden motivált gyereket várunk!

Facebook oldal: Alphacademy  https://www.facebook.com/alphacademy.hu

 

Lonkay Márta