Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Pályaválasztási kérdésekben segíti a szülőket a Családbarát Magyarország Központ képzései

2023. február 7.

A Matehetsz „Kérdése van, írjon nekünk” online ügyfélszolgálatának egyik legfontosabb témaköre a pályaválasztás, ami a szülők számára egy hosszú és nehéz folyamat is lehet, számos kérdéssel és aggodalommal.
A Családbarát Magyarország Központ évek óta elkötelezett a magyar családok fejlődésének segítésében, a családi közösségek sikerességében és lehetőségeik kiszélesítésében, így fontos küldetésük az is, hogy a pályaorientációs kérdésekban segítsék a szülőket. A különböző támogatási lehetőségekről kérdeztük Annus Gábort, a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatóját.

Milyen szerepe van, lehet a szülőknek, családnak a pályaorientációban?

Ha pályaválasztásról van szó, a szülői támogatás nélkülözhetetlen, hiszen természetes, ha azt gondoljuk, ők ismerik a legjobban gyermeküket.  Mi, a program szakmai  megvalósítói, évek óta látjuk, észleljük  - ami biztató -  azokat az erőfeszítéseket, melyeket a szülők hoznak a gyermekeik önálló életének elindításáért, képzési programunkkal ezen eszköztár bővítését szeretnénk támogatni.
Egyre inkább igényként jelentkezik a szülők részéről, hogy aktívan szeretnének részt vállalni gyermekük pályaválasztási döntésében, emiatt az ő ismereteik elengedhetetlenül fontosak a gyermekek pályaorientációs támogatásában, viszont eddig még nem kerültek be az életpálya-építési fejlesztések fókuszába. Programunk erre az igényre reflektál, ennek során központi szerepet szánunk a szülőknek a pályaorientációs folyamatban.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, az iskolák is fontos szerepet töltenek be a pályaválasztás terén, mindemellett a szülői támogatás is kiemelkedő jelentőséggel bír.

Szülőként hogyan tudjuk támogatni leginkább a gyermekünk pálya- vagy iskolaválasztását?
Mennyire szólhatunk bele a pályaválasztási döntésbe?

A kiindulópont: mi az, ami a diák érdeklődése, képessége szerint a leginkább előnyös, hiszen ez ma már nem egy életre szóló döntést jelent, hanem egy irányt, amerre elindul, amitől a későbbiekben eltérhet, módosíthat rajta.
Ma már többféle iskolatípus érhető el, egyre szélesebb körben és földrajzilag is szórtabban, mint a mai szülők gyerekkorában. Ennek is érdemes utánanézni már akkor, amikor a gyermekünk iskolába megy. A „klasszikus” 8+4 évfolyamos képzés mellett már lehet gondolkodni a 8, illetve a 6 osztályos középiskolában is, illetve akár olyan iskola is van, ahol mind a 12 osztályt egyben tudja a gyermekünk kijárni. A leginkább azonban még a 8 általános utáni középiskola-választás nyújt gondolkodni valót.

Az egyik legnagyobb döntést az jelenti, hogy a gyermek, vagy ekkor már inkább fiatal gimnáziumba menjen, vagy szakmát is tanuljon. Az iskolaválasztásnál nagyon fontos szempont, hogy ne a szülők akarják teljesen eldönteni, milyen utat válasszon a gyerek, hanem közösen hozzák meg a döntést a gyermek igényeit és az objektív lehetőségeket figyelembe véve! A Családbarát Magyarország Központ képzése is ebben tud segítséget nyújtani, a szülők számára olyan eszközrendszer alapjait adja, olyan technikákkal ismerteti meg őket, amelyekkel a saját gyermeküket tudják segíteni a döntésében. Nem helyette, vele együtt – ez az elv köszön vissza a képzés címében is.

A különböző iskolatípusoknak mi az előnye, hátránya, mit kínál a jelentkezőknek?

Szakképzés vagy gimnázium, nyolc, hat vagy négyéves képzés a legjobb a gyermekünknek? Ezekre a kérdésekre kívülről nem lehet jó választ adni, hiszen az a legfontosabb, hogy a gyermekünk találja meg azt a képzést, ami neki a legjobb; a szülők pedig támogatni tudják őt a döntésében. Ami az igazán jó lehetőséget kínálja manapság, az az átjárhatóság az egyes iskolatípusok között, az iskolarendszer rugalmassága. Azaz, egy gimnáziumi képzést követően is lehet szakmát tanulni, akár felsőoktatásban, akár középszinten, iskolarendszerben és azon kívül is, akár munka mellett, akár nappali képzésben. Ez fordítva is igaz, egy technikumot választva a fiatal érettségit szerez és emellett szakmát is tanul, és ezt követően is elérhető számára a felsőoktatás. Ha az érettségit nem szerzi meg gyermekünk a középiskolában, a szakmájában végzett munka mellett később is lehetősége lesz rá, és felnőttként is tanulhat tovább.
Látható, hogy nem könnyű – ma sem – gyereknek, fiatalnak lenni, ahogy szülőnek sem; de a különféle iskolatípusok és lehetőségek, átjárhatóságok útvesztőjében is segít a Családbarát Magyarország Központ „Együtt könyebb!” szülőképzése. 

Szülőként hogyan tudunk tájékozódni, felkészülni a lehetőségekről? Kihez fordulhatunk?

A Családbarát Magyarország Központ összes pályaorientációs képzéséről bővebb információ itt található:   https://csalad.hu/palyaorientacio

A Családbarát Magyarország Központ ingyenes, szülőknek szóló pályaorientációs képzéséről bővebb információ itt található: https://csalad.hu/projektek/egyutt-konnyebb-palyaorientacios-kepzes-szulok-szamara

A képzés célja, hogy felkészítse az általános iskolában és a középfokú képzésben tanuló fiatalok szüleit gyermekük pályaorientációjának minél tudatosabb támogatására.
A képzésen részt vevő szülők ismerjék meg a pályaorientáció és a pálya-/iskolaválasztás közötti különbségeket, szerezzenek rálátást a pályaorientáció komplex folyamatára.
Megerősödjön az önismeret szerepe a pályaválasztási döntéselőkészítési folyamatban, szerezzenek információt arról, hogy hogyan tudják ebben segíteni gyermeküket.
Ismerjék meg a szülők a jelenlegi továbbtanulási utakat, a munkaerőpiaci elvárásokat, legyenek birtokában olyan információforrásoknak, amelyek az önismeret fejlesztését, a továbbtanulási lehetőségeket és a munkaerőpiaci jellemzőket megbízhatóan közvetítik.Érzékenyítse a szülőket arra, hogy melyek azok a lehetséges szülői tevékenységek, feladatok, amelyek segítségével a gyermekük életkori sajátosságainak megfelelően, hatékonyan segíteni tudják az életpálya-tervezési folyamataikat.

Az „Együtt könnyebb!” ingyenes pályaorientációs képzés szülőknek a Családbarát ország projekt egyik képzési eleme.  2022 novemberétől indultak csoportos képzések.

Sok pozitív visszajelzést kaptunk, hiszen tavaly novembertől 10 csoportban 97 ember végezte eddig el a képzést.

Kik vehetnek részt a programokon, milyen feltételei vannak a jelentkezésnek?

A képzés célja, hogy felkészítse az általános iskolában és a középfokú képzésben tanuló fiatalok szüleit, gondviselőit, nagyszüleit gyermekük, unokájuk pályaorientációjának minél tudatosabb támogatására, tehát ők az elsődleges célcsoport számunkra.

Így a képzés tematikájának kialakításakor fontos szempont volt többek közt  az is, hogy minél inkább naprakész ismeretekkel rendelkezzenek a szülők, nagyszülők, úgy mondanám a fiatal körül lévő elsődleges támagatók a jelenlegi továbbtanulási utak, munkaerőpiaci elvárások vonatkozásában, legyenek birtokában olyan információforrásoknak, amelyek az önismeret fejlesztését, a továbbtanulási lehetőségeket és a munkaerőpiaci jellemzőket megbízhatóan közvetítik.

Bővebb információ a képzésről: https://csalad.hu/projektek/egyutt-konnyebb-palyaorientacios-kepzes-szulok-szamara

Illetve jelentkezési igényüket a kepzes [at] csalad.hu e-mail címre küldhetik.

Mi lenne az a legfontosabb üzenet, amit a pálya/iskolaválasztás előtt álló gyermekek szüleinek, családtagjainak megfogalmazna?

Az iskolaválasztásnál nagyon fontos szempont, hogy ne a szülők akarják teljesen eldönteni, milyen utat válasszon a gyerek, hanem közösen hozzák meg a döntést a gyermek igényeit és az objektív lehetőségeket figyelembe véve! A Családbarát Magyarország Központ képzése is ebben tud segítséget nyújtani, a szülők számára olyan eszközrendszer alapjait adja, olyan technikákkal ismerteti meg őket, amelyekkel a saját gyermeküket tudják segíteni a döntésében. Nem helyette, vele együtt – ez az elv köszön vissza a képzés címében is.

A közeljövőben az alábbi helyszíneken és időpontokon tartanak a Családbarát Magyarország Központ oktatói ingyenes pályorientációs képzést szülőknek:

Helyszín (város) Rendezvény időpontja Jelentkezési határidő Jelentkezési felület (link)
Paks 2023. február 20., hétfő 2023.02.10 https://forms.office.com/e/9FADFcEdcp
Budapest 2023. február 21., kedd 2023.02.12 https://forms.office.com/e/GV598cKeRP
Eger 2023. február 28., kedd 2023.02.17 https://forms.office.com/e/YStB6HsMvu

 

Fotó: Förster Tamás