Menü megnyitása

Átadták a 2016-os Nők a Tudományban Kiválósági Díjat

2017. március 9.

A Nők a Tudományban Egyesület 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, amelyet idén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakmai közreműködése mellett az Unesco Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével negyedszer adtak át az MTA Kistermében, 2017. március 8-án.

A díjat ez alkalommal az agrártudományok, az információs technológia és a műszaki tudományok területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőknek ítélték. A díj fővédnöke Prof. Hargittai Magdolna akadémikus.

A díjak odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia által felállított tudományos szakmai bizottság dönt. Az idei díjazottakat Dr. Groó Dóra, a NATE elnöke, Bogyai Katalin ENSZ nagykövet, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke majd Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár köszöntötte, Prof. Dr. Pető Andrea, a CEU „Nők a Kutatói életpályán Elnöki Bizottság nevében” és Prof. Dr. Hargittai Magdolna akadémikus, a Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2015 fővédnöke méltatták.

A Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2016 nyertesei:

Agrártudományok kategória:

  • Dr. Valkó Orsolyát a gyepgazdálkodás területén elért eredményeiért díjazta a bizottság. A természetvédelmi célú gyepgazdálkodás feladata a legelő állatok takarmányának biztosítása mellett a gyepek megfelelő, fenntartható természetvédelmi kezelése.Kutatásainak célja, hogy olyan megoldásokat dolgozzon ki és teszteljen a mezőgazdasági művelés körülményei között, amelyek sikeresen és széles körben alkalmazhatók az ökológiai gazdálkodásban és segítik összehangolni a gazdálkodók illetve a természetvédelem céljait. A díjazott a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa.

Információs technológia kategória:

  • Dr. Vincze Veronika szakterülete a számítógépes nyelvészet. A Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársaként és az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjának tagjaként arra törekszik, hogy az elmélet nyelvészetben elért eredményeket a számítógépes nyelvészet gyakorlatában is minél nagyobb hatásfokkal alkalmazza, illetve a számítógépes nyelvészeti eredményeket a gyakorlati életben is hasznosíthatóvá tegye.

Műszaki tudományok kategória:

  • Kózelné dr. Székely Edit Éva a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszékének egyetemi docenseként a szuperkritikus fluidumok alkalmazási területeinek bővítésével, megértésével és a lejátszódó folyamatok leírásával foglalkozik. Kutatása kapcsán enantiomer elválasztási és továbbtisztítási módszert fejlesztettek ki diasztereomer só vagy komplex képzéssel szuperkritikus szén-dioxidban illetve szén-dioxidot kicsapószerként alkalmazva. A szuperkritikus oldószer alkalmazását többnyire környezetvédelmi szempontok indokolják, de lehetőség nyílik használatuknál új, korábban nem létező termék előállítására is. Az elért eredmények felhasználási területe például az élelmiszeripar, a gyógyszer- és növényvédőszer ipar.

Részletek a mellékelt sajtóanyagban, fotó csatolva, fotókredit Balogh Zoltán MTI, a fotón:

A műszaki tudományok kategória díjazottja, Kózelné Székely Edit Éva, a Budapesti Műszaki Egyetem docense (b3) és az agrártudományok kategória kitüntetettje, Valkó Orsolya, a Debreceni Egyetem ökológiai tanszékének adjunktusa (j3) a Nők a Tudományban Kiválósági Díj átadóünnepségén nőnapon a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) 2017. március 8-án. Balról Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke (b), Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ-nagykövete (b2), Hargittai Magdolna akadémikus (j2) és Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) elnöke (j). MTI Fotó: Balogh Zoltán.