Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Átadták az idei "Bonis Bona" - A nemzet tehetségeiért díjakat

2022. április 29.

2022. április 25-én a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” gálán, 58 kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógus, tehetségsegítő szakember és szervezet, valamint hat települési önkormányzat számára adott át díjakat Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára.

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerés, a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj összesen négy egyéni kategóriában adható: „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” elismerésben idén összesen 52-en részesültek, illetve Életmű díjat 2 szakember vehetett át, 1 fő posztumusz részesült a díjban.  „Kiváló Tehetséggondozó Szervezet” kategóriában 3 szervezet tevékenységét díjazták. Tehetségbarát Önkormányzat 2022 Díjjal 6, a tehetséggondozást példaértékűen támogató települési önkormányzat tevékenységét ismerték el.


A 2013-ban alapított, „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj forrását 2022-ben is a Nemzeti Tehetség Program biztosítja, a kitüntetések odaítélésének fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket és szervezeteket, akik munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a fiatalok tehetsége kibontakoztatásáért.


A „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” kategóriákban idén összesen 443 érvényes jelölés érkezett a tehetséggondozó szakemberek igazgatóitól, kollégáitól, diákjaitól, illetve a szülőktől. A jelöléshez két ajánló által készített közös felterjesztés volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött.


A „Kiváló tehetséggondozó szervezet” díjat olyan hazai és határon túli tehetséggondozó szervezetek kapták, amelyek legalább 5 éve folyamatos és kiváló tehetségsegítő tevékenységet végeznek, és ennek hatása igazolható is a tehetséges gyermekek, fiatalok körében.


Az „Életműdíjban” olyan tehetséggondozó szakemberek részesültek, akik legalább 20 éves folyamatos, kiemelkedő és eredményes munkát végeztek versenyfelkészítés terén, illetve módszertanilag kimagasló színvonalú tehetséggondozó, tehetségfejlesztő vagy tehetségsegítő tevékenységet folytatnak.


Szintén az eseményen adták át a Tehetségbarát Önkormányzat 2022 Díjakat is, amelyre a települések maguk pályázhattak. A díj azokat az önkormányzatokat ismeri el, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékony együttműködéseket folytatva a tehetséggondozó szervezetekkel. A díjra két kategóriában lehetett pályázni: községek, városok önkormányzatai; illetve a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek önkormányzatai. Idén Maklár Község Önkormányzata, Tiszafüred Város Önkormányzata, Siklós Város Önkormányzata, Sármellék Község Önkormányzata, Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata és Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata vehette át a díjat.


Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy számos olyan szakember is átvehette az elismerést, akik az elmúlt években a Matehetsz programjainak színvonalas megvalósításában részt vettek. Külön nagy öröm, hogy a Matehetsz egyik alapító szervezete, a Magyar Tehetséggondozó Társaság is elnyerte a megtiszteltelő díjat! Mindenkinek szeretettel gratulálunk, és további sikeres tehetségtámogató munkát kívánunk! A képen dr. Polonkai Mária  a Magyar Tehetséggondozó társaság alelnöke és dr. Balogh László a Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke láthatók.


 

 

 

 

Az idei díjazottak kategóriánként


„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetséggondozó kategória díjazottjai:
Bakk János
Baráth Márta
Benca Ernő
Csatóné Zsámbéky Ildikó
Deák Éva
Dobránszkyné Csige Boglárka
Goda Richárd
Horváth Norbert Tamás
Izsa Éva
Kátai Judit
Madarász Péter
Dr. Novák István
Pántyáné Karancsi Ilona Emma
Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó
Remeténé Orvos Viola
Rezsabek Ágnes
Rus Annamária
Sikó Dezső
Soti Szobonya Emőke
Stark Ernőné
Szekeres Ákos Zoltán
Tölgyesi Rita


„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetségfejlesztő kategória díjazottjai:
Baloghné Gerse Zsuzsanna
Barnáné Csépke Mária
Barocsai Zoltán
Bene Józsefné
Földiné Koczor Ildikó Tünde
Gnädig Péter
Kulin Judit
Mocskonyi Gergely
Molnár Andrea
Moór István
Orbánné Jávorics Judit
Pechan Eszter
Dr. Romos Zsolt
Schuch Angéla
Szegedi Istvánné
Szelecz László
Szűcsné Gáspár Zsuzsanna
Tarnóczai Géza
Tomasovszki Katalin

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetségsegítő kategória díjazottjai:
Csáki Éva
Dr. Gherdán Katalin
Horváth Gyula
Kormos Dénes
Kovács Zsolt
Dr. Krecht Gyöngyvér-Mária
Lászlóné Lelesz Ildikó
Dr. Medvegy Tibor
Steller Gábor
Tar Sándor
Tremmer Bernadett


„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetséggondozó szervezet kategória díjazottja:
Common Vibe Egyesület
Magyar Tehetséggondozó Társaság
Táncsics Gimnáziumért Alapítvány


„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Életműdíjjal elismertek:
Hegyeshalmi Csaba
Dr. Rajkovits Zsuzsanna
Dr. Szász Erzsébet (posztumusz)


Tehetségbarát Önkormányzat 2022 Díjjal elismert önkormányzatok:
Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata
Maklár Község Önkormányzata
Sármellék Község Önkormányzata
Siklós Város Önkormányzata
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tiszafüred Város Önkormányzata

Forrás: Preport sajtóközleménye alapján