Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Átadták az OKTV legjobbjainak járó díjakat

2013. június 3.

Az OKTV díjátadó ünnepségre május 31-én, a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban került sor, melyen nemcsak az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken (OKTV) első 3 helyezést elérő diákokat tüntették ki, hanem a Nemzet Tehetségeiért elnevezéssel számos pedagógus is díjat vehetett át.

Az idei OKTV-n 27 tantárgyból 38 kategóriában mérték össze tudásukat a tizenegyedikes és tizenkettedikes tanulók. A mostani versenyen 625 középiskola diákjai indultak, míg a döntőben végül összesen 246 iskola tanulói versengtek a legjobbnak járó elismerésért. Az első három helyet ezen iskolák tanulói közül 107 fiatalnak sikerült megszereznie, köztük négy olyan diák van, aki egyszerre több tantárgyból is dobogós helyen végzett.

 

Az idei OKTV-díjátadón azonban nemcsak a nyertes diákok díjazására került sor, hanem az őket segítő felkészítő tanárok munkáját is elismerték. 57 tanár vehette át 3 kategóriában az összesen 30 millió forinttal járó, a Nemzet Tehetségeiért elnevezésű díjat, melyet a Nemzeti Tehetség Program keretében alapítottak. A díjazottak kiválasztása az OKTV bizottságok javaslatai, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakértőiből álló testület jóváhagyása alapján történt.

 

 

A testület döntésének értelmében 37 felkészítő tanár a 2012/2013. tanévben végzett kiemelkedően eredményes tehetségsegítő munkájáért egyenként 300 ezer forint, 13 kiváló pedagógus több évtizedes munkájának elismeréseként egyszeri 600 ezer forint, a tantárgyi bizottságok munkájának irányításáért 4 bizottsági elnök, illetve 3 ügyvezető elnök félmillió forint jutalomban részesült.

A díjakat Hoffmann Rózsa, köznevelésért felelős államtitkár adta át a kitüntetetteknek.

A pénteki ünnepségen 20 matematika szakos tanár kapta meg a Graphisoft SE által alapított Graphisoft-díjat, amelyet azok érdemelnek ki, akik matematikából kiemelkedő tehetséggondozó munkát végeztek. A Balla György Matematikai Alapítvány a matematikaverseny gimnáziumi kategóriája első helyezettjének adott át különdíjat. A földrajz OKTV első három helyezettje - ebben az évben negyedik alkalommal - vehette át a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat.

A díjkiosztó ünnepségen megalakult a Versenyzők klubja is, mely a tanulmányi versenyeken sikeres, tehetséges fiatalokat tömöríti.