Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Átadták a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” elismeréseket

2021. szeptember 10.

Összesen 57 kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógus, tehetségsegítő szakember, valamint hat települési önkormányzat számára adott át díjakat Novák Katalin, családokért felelős miniszter a „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” gálán.

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Novák Katalin, családokért felelős miniszter, Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, valamint Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár. Az ünnepi eseményt Balázs János világhírű zongoraművész és tanítványa előadása koronázta meg.

Novák Katalin az eseményen hangsúlyozta: A következő évben a Nemzeti Tehetség Program minden korábbinál nagyobb kerettel gazdálkodhat, 4,4 milliárd forint jut a tehetségek támogatására a kormány és a személyi jövedelmadójuk 1%-át felajánlók jóvoltából. Az elmúlt másfél évre visszatekintve felértékelődnek a Bonis Bona elismerések, hiszen a járványhelyzetben új kihívásokkal szembesültek a tehetségeket segítő szakemberek.

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerés, a „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj összesen négy egyéni kategóriában adható: „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” elismerésben idén összesen ötvenen részesültek, illetve Életmű díjat négy szakember vehetett át.

„Kiváló Tehetséggondozó Szervezet” kategóriában három szervezet tevékenységét díjazták. Tehetségbarát Önkormányzat 2021 Díjjal hat, a tehetséggondozást példaértékűen támogató települési önkormányzat tevékenységét ismerték el.

A 2013-ban alapított, „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj forrását 2021-ben is a Nemzeti Tehetség Program (NTP) biztosítja. A kitüntetések odaítélésének fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket, akik munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a fiatal tehetségekért. Ezért is fontos pillére a Nemzeti Tehetség Programnak a díj, mellyel a szakmai presztízsen túl anyagilag is elismerik a kiemelkedő szakemberek munkáját, így az egyéni kategóriákban a díjjal járó juttatás bruttó 400 ezer forint, az életműdíjjal és a szervezetek munkáját elismerő kategóriában a díjjal járó juttatás bruttó 1 millió forint, a Tehetségbarát Önkormányzat díjjal járó juttatás pedig bruttó 1,5 millió forint.

A „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” kategóriákban összesen 527 érvényes jelölés érkezett a tehetséggondozó szakemberek igazgatóitól, kollégáitól, diákjaitól, illetve a szülőktől. A jelöléshez két ajánló által készített közös ajánlás volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött.

A „Kiváló tehetséggondozó szervezet” díjra olyan hazai és határon túli tehetséggondozó szervezeteket lehetett javasolni, amelyek legalább öt évre visszamenően folyamatos és kiváló tehetségsegítő tevékenységet végeztek, és ennek hatása igazolható is a tehetséges gyermekek, fiatalok körében. Ebben a kategóriában díjazott lett többek között az Országos Tudományos Diákköri Tanács, amelynek elnöke Dr. Szendrő Péter professzor, egyetemi tanár, nyugalmazott rektor, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által adományozott Tehetségek Szolgálatáért Életműdíjjal (2018) elismert szakembere.

Az „Életműdíj” esetében olyan tehetséggondozó szakemberek, illetve egyéb tehetségsegítő személyek jelölését várták, akik legalább húsz éves folyamatos, kiemelkedő és eredményes munkát végeztek versenyfelkészítés terén, illetve módszertanilag kimagasló színvonalú tehetséggondozó, tehetségfejlesztő vagy tehetségsegítő tevékenységet folytatnak.

Szintén az eseményen adták át a Tehetségbarát Önkormányzat 2021 Díjakat is, amelyre a települések maguk pályázhattak. A díj azokat az önkormányzatokat kívánja elismerni, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékony együttműködéseket folytatva a tehetséggondozó szervezetekkel. A díjra két kategóriában lehetett pályázni: községek, városok önkormányzatai; illetve a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek önkormányzatai. Idén Jászfelsőszentgyörgy Községi Önkormányzata, Kaba Város Önkormányzata, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Mohács Város Önkormányzata, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint Zalaszentgyörgy Község Önkormányzata vehette át a díjat.

Az eseményen köszöntötték az idén második alkalommal meghirdetett Stipendium Peregrinum Ösztöndíjat elnyert fiatalokat is. Az ösztöndíj azon kiemelkedő tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire nyertek felvételt, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat hasznosítani fogják Magyarországon. A rangos külföldi egyetemeken folytatott tanulmányoknak komoly költségei vannak, ezeknek fedezésében nyújt jelentős támogatást a Stipendium Peregrinum Ösztöndíj. Idén 47 fiatal részesül mintegy félmillárd forint értékű ösztöndíjban, ők folytathatják vagy kezdhetik meg tanulmányaikat a világ legrangosabb egyetemein. A rendezvényen részt vettek a fiatalok felkészítésében instruktorként szerepet vállalt neves művészek, sportolók és közéleti személyiségek is.

A díjazottak listája a mellékelt pdf-ben megtekinthető.

Forrás: PReport

Fotók: Novák Katalin, családokért felelős miniszter hivatalos Facebook oldala