Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Átadták a Matehetsz Tehetségházat

2020. szeptember 5.

A negyven civil tehetséggondozó társadalmi szervezetet képviselő Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége mostantól saját tulajdonú székhelyről, korszerű infrastruktúrával végezheti segítő tevékenységeit. A Nemzeti Tehetség Program keretében Magyarország kormánya 293 millió forinttal támogatta a beruházást.

2020. szeptember 4-én ünnepélyes keretek között adták át a Matehetsz önálló tulajdonú székházát, a Tehetségházat. Az újonnan kialakított innovatív irodai és tanulási környezet lehetővé teszi, hogy a Matehetsz – mint hazai és EU-s támogatású projekteket megvalósító közhasznú egyesület – segítő tevékenységét állandó székhelyről, korszerű infrastruktúrával végezze.
 

 

Fotó: Matehetsz, Mayer András

A Matehetsz Tehetségház beruházási folyamata még 2017-ben indult. A hazai építőipar progresszív fejlődése közben történt áremelkedések miatt a kapott 255m Ft ingatlanfejlesztési támogatást az EMMI 2018-ban 38m forinttal megemelte. A kormányzati támogatás felhasználásának első lépése az alapingatlan megvásárlása volt a budapesti XI. kerület Budaörsi út 119/b szám alatt, ezt követhette a kis mértékű bővítés és felújítás, valamint az akadálymentes használat biztosítása, a korszerű irodai és fejlesztési környezet kialakítása.

A Tehetségház nemcsak a tehetségsegítő programok koordinációjának új helye lesz, hanem nyitott a térségben élő gyermekek, tanulók, fiatalok egyéni és kiscsoportos fejlesztési alkalmai számára is. A 450 m2-es hasznos területű épület fő funkciói:

- Irodai helyet kap a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és ennek jogi és operatív képviseletét ellátó Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, továbbá a Matehetsz két szervezeti egysége: a Kárpát-medencei tehetséghálózatot koordináló Nemzeti Tehetségpont és az európai tehetséghálózat (ETSN) zászlóshajójaként működő Budapesti Európai Tehetségközpont.

- Itt működhetnek a Matehetsz által megvalósítandó NTP-pályázatok és EU-s fejlesztési programok projektirodái.

- Négy helyiségben lehetőség nyílik kiscsoportos vagy egyéni tanulói fejlesztésekre, illetve szakemberek számára műhelybeszélgetésekre – a projektek megvalósítása keretében vagy azon kívül is. A tehetségház tehát nyitott: a szülők és fiatalok számára egyéni tanácsadással és a tehetségsegítő programokba történő bevonás lehetőségével is rendelkezésére áll.

A Tehetségház átadásával egyidejűleg az EMMI és a Matehetsz stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá, ami amellett, hogy kifejezi az eltelt 10 év sikeres közös munkájának elismerését, a következő évek együttműködésének is új keretet ad. Az EMMI a megállapodással meghívja a Matehetsz szakembereit a hazai tehetségfejlesztéssel kapcsolatos döntések előkészítő konzultációira, egyeztetéseire, a Matehetsz részt vehet a tehetséggondozással kapcsolatos jogszabályok előkészítésében, módosításában, felülvizsgálatában. Ezzel az együttműködéssel az EMMI az eddigieknél szorosabb szakmai kapcsolatot hoz létre a Matehetsz és a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagszervezeteivel, a Kárpát-medence mintegy 1400 tehetségpontjával, valamint a Szövetség programjainak megvalósításában közvetlenül közreműködő mintegy 200 szakemberrel.

Az átadási eseményen Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta: a kormány a szövetséggel tíz éve működik együtt, a megállapodás azt jelképezi, hogy valódi szövetséget kötnek a magyar fiatalok, tehetségek felkarolásáért, segítéséért. Az államtitkár szerint Magyarország gazdag ország, ha azt nézzük, hány tehetség van az országban. A tehetségek támogatása befektetés a jövőbe: mindannyiunk közös érdeke, hogy a tehetségek a lehető legtöbbre vigyék - hangsúlyozta, majd hozzátette: a Nemzeti Tehetség Programra jövőre mintegy 3,6 milliárd forint jut majd.

Dr. Balogh László, a Matehetsz elnöke köszöntőjében azt hangoztatta, hogy a Tehetségház örvendetes átadását és a stratégiai megállapodás aláírását követően a Matehetsz munkatársai még nagyobb lendülettel szolgálják majd a magyar tehetségek segítését.

Dr. Balogh László, a Matehetsz elnöke 

A Tehetségház átadásának szimbolikus jeleként Novák Katalin vágta át a nemzeti színű szalagot. Az ünnepélyes eseményen a szövetség nevében Dr. Balogh László mellett Dr. Polonkai Mária, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke és Bajor Péter ügyvezető elnök vették át a házat.


Az átadáson jelen volt a Matehetsz különféle segítő tevékenységeinek néhány résztvevője is, akik a programok csoportjainak nevében jelképesen szintén birtokba vették az épületet:

- a támogatást kapó tanulókat, tutoráltakat Nagy Anna Zsófia, Magyar Zsombor, Kósa Mihály, Muraközi Vince képviselték;
- a tutor segítő szakembereket Tóthné Zsoldos Éva és Molnár Andrea tutorok;
- Dr. Bényei Éva azokat a felnőtt fiatalokat képviselte, akik a korábbi „támogatott tehetség” szerepét követően immár junior mentorként vesznek részt a programokban.
- a Matehetsz önkéntes mentorai nevében Vásárhelyi Tamás, az MTVA riportere volt jelen, aki egyúttal a sajtóesemény moderátora is volt.
Szántó Judit a Matehetsz tehetséghálózatát koordináló Nemzeti Tehetségpontot,
Fuszek Csilla a Budapesti EU-tehetséghálózatot,
Szendrő Péter professzor és Dr. Pakucs János, a Matehetsz és az NTT alelnökei pedig az elnökséget és tagszervezeteket képviselték.

Az ünnepségen jelen volt Czakó Zsolt nemzetközi hírű vizuális szakember is, aki a Tehetségház homlokzati díszítő elemeit tervezte.