Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Az óvodai tehetségígéretektől a Nobel-díj átadásig

2013. december 18.

Egy év alatt több mint 18.000 tehetséges fiatal kapcsolódott be eddig a Tehetséghidak Programba, mely 2012 december közepén jelentette meg első felhívásait. Az uniós támogatással működő program keretében jött létre a tehetseg.hu portál is.

A tehetség nem tör utat magánk. A gyerekek tehetségének felfedezése, a megfelelő tehetségtámogató formák megtalálása terén óriási a szülők felelőssége, még ma is elsősorban a szülői háttéren múlik, hogy egy jó képességekkel megáldott fiatal eljut-e a neki megfelelő fejlesztő foglalkozásokra. Ez a kép rajzolódik ki abból az országos reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Tehetséghidak Program keretében indított a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége). A vizsgálódás arra is rámutatott, hogy a magyarok igénylik az állami és uniós szerepvállalást a tehetségtámogató programok finanszírozásában. Szakmai segítséget, hozzáértő fejlesztő munkát pedig első sorban a pedagógusoktól, az edzőktől és a művészeti iskolák oktatóitól várnak. 
 
Ezekre a társadalmi igényekre hivatott a maga eszközeivel választ adni a Tehetséghidak Program, mely az Új Széchenyi Terv keretében sokszínű eszköztárral és két milliárd forintos keretösszeggel szolgálja a tehetséges fiatalokat. A program keretében az elmúlt egy év során több mint két tucat felhívás jelent meg, amelyeken a hazai Tehetségpontok és Tehetségsegítő Tanácsok vehettek részt. A felhívások nyomán eddig összesen mintegy 18.000 fiatal kapcsolódott be a Tehetséghidak sokszínű programkínálatába az ország egész területén, több mint 800 csoportos és 3000 egyéni nyertes pályázat eredményeként.
 
A Tehetséghidak Program kommunikációs offenzívájának célja, hogy minden 3. általános- és középiskolás korú tehetséges fiatalt megszólítson. Közülük kerülnek ki a versenyfelkészítő szakkörök tagjai csakúgy, mint a már óvodás tehetségígéreteknek is kínált gazdagító programpárok résztvevői, melyeket a Tehetségpontokkal együttműködésben szervezünk, és ők vehettek részt térítésmentesen a kiemelkedően tehetséges illetve hátrányos helyzetű diákok számára szervezett nyári táborainkban is. Őket támogatjuk személyre szabott fejlesztéssel és egyéni utazási lehetőségekkel, egyéni mentorálással és tehetségek kortárscsoportjait erősítő programok szervezésével. A felhívások keretében óvodás, általános iskolás és középiskolás korú tehetséges fiatalok részesülhetnek támogatásban. 
 
A „Határtalan lehetőség” felhívás támogatásával jutott el a Nobel-díj átadási ünnepségre Zsombori Balázs, a Magyar Innovációs Szövetség innovációs versenyének győztese, ugyancsak a Tehetséghidak támogatásával indult a görögországi Szantorinin megrendezett The Muse oboaversenyt megnyerő Mohai Zsófia és zongorakísérője, Boateng Carmen Stephany. A „Peregrinus klubok” szervezését támogató felhívás keretében volt alma materükben tartanak előadásokat kiemelkedő tehetségű, felsőfokú tanulmányaikat a világ vezető egyetemein folytató fiatalok. A Tehetséghidaknak köszönhetően erősíthette meg itthoni kapcsolatrendszerét többek között két Angliában tanuló magyar diák, Nászai Máté és Kopniczky Margarita is. Velük együtt 26 külföldön tanuló tehetséges magyar fiatal erősítheti itthoni kapcsolatrendszerét a Tehetséghidak program Peregrinus klubjainak köszönhetően.
 
A tehetséges fiatalok mellett a pedagógusok szakmai hozzáértésének fejlesztése is fontos feladatunk, tehetséggondozással kapcsolatos továbbképzéseinken eddig közel 5000 fő vett részt. A korábbi, Magyar Géniusz Projekt keretében képzettekkel együtt ma már a magyar pedagógustársadalom 15%-a tud többet a tehetséggondozásról, mint korábban. 
 
A Tehetséghidak Program tette lehetővé a hazai tehetséggondozó lehetőségeket bemutató szolgáltató honlap, a tehetseg.hu elindítását is. A szakemberek számára képzéseket és elektronikus formában elérhető szakkönyveket, a szülőknek szakértő segítséget (Tehetségiskola - szülőknek) kínáló honlap a hazai és határon túli tehetséggondozó hálózattal kapcsolatos legfőbb információforrás. A Tehetségtérképen megtalálhatók mindazok az intézmények, amelyek minőségi munkájukkal fontos szerepet játszanak abban, hogy egyetlen magyar tehetség se vesszen el. A tehetseg.hu-n érhető el az Érdeklődés térképe is, mely játékos módon ad lehetőséget kinek-kinek tehetsége felmérésére. Ugyanitt olvasható a közelmúltban Prima Primissima díjat nyert Lackfi János tárcasorozata is, „A laza osztály” címmel. 
 
A tehetségek ügye túlmutat az iskolák keretein. A szülők megszólítása érdekben cikksorozatot tettünk közzé az egyik népszerű internetes médiumban és számos szülőknek szóló heti- és havilapban is. 2013-ban 2600 szülő kapcsolódott be a családtagok számára is nyitott tehetséggondozó programjainkba, ezzel is tudatosítva, hogy a diákok, a szülők és a pedagógusok együttműködése alapvető feltétele a tehetséges fiatalok sikerének.
 
A tehetségbarát társadalom kialakítása érdekében szükség van az együttműködésre, az információ minél szélesebb körű megosztására, új kapcsolatok létesítésére. Ezért az európai tehetségsegítő hálózatok létrehozása és fejlesztése, valamint a magyar jó gyakorlatok minél szélesebb körű megismertetése a tárgya a Tehetséghidak program által 2014 májusában szervezett nemzetközi konferenciának