Menü megnyitása

Bárány Péter András - Úszósikerek a franciaországi St. Dizier-ben

2013. április 9.

A 2011-es év „Felfedezettjeink” pályázat különdíjasa március végén pillangóban 50 és 100 méteren első, míg 100 méter mellen második helyezett lett a franciaországi St. Dizier-ben megrendezett ifjúsági úszóversenyen. Péter azonban nem csak az úszásban teljesít kiemelkedően.

A 2011-es „Felfedezettjeink” pályázat egyik különdíjasa Bárány Péter András és iskolája, a Munkácsy Mihály Általános Iskola volt. Az 50.000 Ft támogatással járó különdíj Péter további szakmai fejlődéséhez nyújtott támogatást, mely elsősorban a versenysportban nyújtott egyéni fejlődését biztosította, ezzel erősítve sokoldalú személyiségét, tanulmányi eredményeit és iskolai versenyeredményeit. Péter úszóegyesülete a Hullám 91 Úszó és Vízilabda Egyesület, melynek színeiben az elmúlt évben számos versenyen szerepelt kiváló eredménnyel mind itthon, mind pedig külföldön. A március 30. és 31. között megrendezett úszóversenyen St. Dizier-ben 50 és 100 méter pillangón 1. helyezett, 100 méter mellen 2. helyezett, a Fejér megyei diákolimpián a III. korcsoportban 100 méter pillangón 2., míg a Móri Ezerjó Kupán szintén 100 m pillangón 3. helyezett lett.

Péter egy igazán sokoldalú tehetség, aki az úszás mellett a magyar nyelv és irodalom tantárgyakban is kiemelkedően jól teljesít: nyáron a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára által szervezett megyei Nagy Olvasásmánia pályázatán I. helyezést ért el, novemberben az iskolai helyesírási versenyen a j/ly hang jelölésének rejtélyében bizonyult a legjobbnak, majd a megyei versenyt is az I. hellyel zárta évfolyamában. Sikereinek sora azonban itt még nem ér véget: az iskolai mesemondó versenyt is megnyerte, majd a Fejér megyei Óperenciás Mesemondó Verseny válogatójában tovább jutott a döntőbe és végül a II. helyezést szerezte meg.

Iskolája igazgatója, Tóth Péter a következő szavakkal jellemezte a fiatal tehetséget: „Versenyző alkat. Szeret és tud versenyezni; míg másnál az izgalom teljesítményromlást eredményez, ő a versenyhelyzetekben, ha lehet, még összeszedettebb, felülmúlja önmagát.”