Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Barnás Ferenc kapta a 2013-as Aegon-Művészeti Díjat

2013. április 17.

A díjat minden évben a Költészet Napja körül adják át egy ünnepélyes díjátadó műsor keretében a Katona József Színházban. Az idei Aegon Művészeti Díjat Barnás Ferenc nyerte el Másik halál című művével.

Az Aegon Művészeti Díjat 2006-ban alapította az Aegon Magyarország azzal a céllal, hogy népszerűsítse az értékes irodalmat és az olvasást. A nettó 3 millió forinttal járó díjat élő, magyar író kaphatja meg az előző évben magyar nyelven megjelent kiemelkedő szépirodalmi teljesítményéért.

Az idei év győztese, Barnás Ferenc Másik halál című negyedik regényét a szakmai zsűri egyöntetűen választotta a tavalyi év legjobb szépirodalmi művének. A nyolcadik alkalommal átadott díj történetében idén először maguk a kiadók tették meg jelölésüket kiemelkedő jelentőségű könyveikre. A díjalapító és a szakmai zsűri szándéka idén is változatlan volt: az előző évben megjelent rangos és meghatározó szépirodalmi művek közül a legjobb szerzőt szerette volna jutalmazni. A jelölési időszakot több hetes válogatási szakasz követte, majd a hét fős zsűri a 28 jelölt könyvből állította össze a szűkített, tizes listát, melynek első helyén végül az író végzett.

Az Ageon Művészeti Díj honlapján olvasható ismertető szerint a Másik halál egy nagyszabású írói kísérlet a személyes sors és a történelem rejtett összefüggéseinek bemutatására.