Menü megnyitása

„Docler Holding Új Generáció" Gábor Dénes Ösztöndíj

2014. november 28.

A 2014-es díjazott Lám István.

A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdetett az informatikai/info-kommunikációs szakterületen tevékenykedő, 1978. december 31. után született, magyar állampolgársággal rendelkező, kreatív, az innovációval aktívan foglalkozó - kutató, mérnök, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető - szakemberek körében a „Docler Holding Új Generáció" Gábor Dénes Ösztöndíj elnyerésére.

Az ösztöndíjat olyan, kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytató fiatal szakember nyerhette el, aki
- jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hozott létre,
- innovatív tevékenységével hozzájárult cége/intézménye innovációs készségének és képességének megalapozásához és fenntartásához.

Az ideális jelölt teljesen új tudást létrehozó fiatal szakember, akinek műszaki-szellemi alkotását eredményesen hasznosítják, aki ismereteit a gyakorlatban alkalmazza, látóköre messze meghaladja a szűken vett szakterületet.

A NOVOFER Alapítvány kuratóriumának döntése alapján 2014-ben „Docler Holding Új Generáció" Gábor Dénes Ösztöndíjban részesült Lám István mérnök-informatikus Msc, a TRESORIT Kft. ügyvezető igazgatója, a Crysys Labor keretein belül végzett tudományos munka, a felhő alapú tárolás és szinkronizálás piacára új, a piacra lépéstől napjainkig egyedinek számító biztonsági megoldásokat kínáló termék bevezetése, az elméleti felfedezés megvalósítása, a sikeres start-up létrehozása során tanúsított alkotó munkájáért.

Lám István Budapesten született 1988-ban. A Tresorit alapítójának és a termék kriptográfiai és titkosítási technológiája egyik kitalálójának, a Tresorit ügyvezető igazgatójának "sikertörténete" akkor kezdődött, amikor mindössze 12 évesen megkapta az első kriptográfiai könyvét. Ez felkeltette érdeklődését a digitális adatvédelem iránt. 10 évvel később már két diáktársával céget alapított az interneten hozzáférhető információk illetéktelen eltulajdonításának megakadályozására.

Lám István a Tresorit alapítása előtt diákként a BME CrySys Laborban és a svájci Ecole Polytechnique Federale De Lausanne egyetemeken volt kutató, illetve a BME-n a mérnök informatikus Msc fokozatú diploma megszerzése mellett tanított is. Az egyetemi évek alatt a Future Invest and Business Kft tanácsadójaként, majd a Future Office Network ügyvezetőjeként is dolgozott. Önállóan, majd később a Tresorittal is több versenyen vett részt. Egyéni munkáját az ifjúsági Bolyai matematikai díjjal, a fiatal innovátoroknak átadott díjjal és több alkalommal Köztársasági Ösztöndíjjal is elismerték.

A Tresorit elnyerte a 2013-as Startup Innovációs Díjat, a Pro-Progressio Innovációs díjat és az Eurocloud díjat, melyekre hazai vonatkozásuk miatt különösen büszkék.

Forrás: novofer.hu