Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Elhunyt Dobos Krisztina, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett főigazgatói tanácsadója

2013. december 21.

Mély együttérzéssel és fájó szívvel értesültünk arról, hogy december 12-én, életének 64. évében súlyos betegségben elhunyt Dobos Krisztina, az Antall-kormány emblematikus, meghatározó oktatáspolitikusa, a magyar oktatás elismert szaktekintélye, helyettes államtitkár, az MDF országgyűlési képviselője. Dobos Krisztina az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Nemzeti Tehetségfejlesztési Központjának mb. igazgatója, a Nemzeti Tehetség Programiroda vezetője, majd intézetünk főigazgatói tanácsadója volt.

Dr. Dobos Krisztina 1949. július 18-án született Budapesten. Általános és középiskolai tanulmányait Budapesten végezte, 1967-ben érettségizett a Szent István Gimnázium speciális matematika tagozatán. Még ugyanebben az évben felvételt nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karára, 1972-ben matematika-fizika szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Ezt követően hat évig az Agrártudományi Kutatóintézetben dolgozott.
 
1978-ban a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Karán vállalatszervezői oklevelet szerzett. 1979-ben megvédte doktori disszertációját, melyet a sztochasztikus folyamatokról írt. 1979-ben a GATE Társadalomtudományi Karának matematika-statisztika tanszékén volt tanársegéd, majd adjunktus. Ezzel párhuzamosan tanított a Szent István Gimnáziumban is. Közel száz cikket és tanulmányt publikált hazai és külföldi folyóiratokban, ezek témája többnyire a gazdasági folyamatok modellezése, illetve az oktatási rendszer demokratikus átalakítása volt.
 
A rendszerváltozás idején, 1988-ban belépett a Magyar Demokrata Fórumba. Oktatási, kutatási és ifjúsági kérdésekben a párt egyik meghatározó szaktekintélye lett. 1991–1993 között közoktatásért felelős helyettes államtitkár volt a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban.
 
Ő irányította a közoktatási törvény kidolgozását, melyet a parlament egy szavazat híján kétharmados többséggel fogadott el. 1993-tól 1994-ig az MDF elnökségi tagja volt. 1990-től folyamatosan több száz pedagógusfórumot tartott. Szerkesztette az Új Nemzedék című, saját kiadású oktatási folyóiratot.
 
1996-ig volt országgyűlési képviselő, majd pályáját 1998–2005 között a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány (KOMA) Kuratóriumának elnökeként folytatta, s 2005 őszétől a Fasori Evangélikus Gimnáziumban matematikatanárként és igazgatóhelyettesként tevékenykedett.
 
2012-től az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben a Nemzeti Tehetségfejlesztési Központjának mb. igazgatójaként, a Nemzeti Tehetség Alap felhasználásának szakmai felügyeletét ellátó Nemzeti Tehetség Programiroda vezetőjeként és főigazgatói tanácsadóként dolgozott.
 
1998-ban Pázmány Péter-díjat, 2002-ben Graphisoft matematikatanár-díjat kapott, a 2012. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült.
 
Dobos Krisztina sírjánál az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet is elhelyezi koszorúját. Emlékét kegyelettel megőrizzük.
 
Forrás: ofi.hu