Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Elhunyt dr. Herskovits Mária, a MTT alapító tagja

2021. április 8.

A Magyar Tehetséggondozó Társaság Elnöksége mély szomorúsággal tudatja, hogy életének 78. évében elhunyt dr. Herskovits Mária, a Magyar Tehetséggondozó Társaság (MTT) alapító tagja, a magyar tehetséggondozás kiemelkedő alakja.

A MTT megalakulásakor (1989) alelnökké választották, amely funkciót több mint két évtizeden át töltötte be. Meghatározó egyénisége volt a magyar tehetséggondozás fejlődésének. Ez a kiemelkedő szerep jelentős hazai és nemzetközi szakmai tevékenységéhez kötődik. Ennek főbb mozzanatai a következők:

1979 és 1999 között az MTA Pszichológiai Intézetében tudományos kutatóként dolgozott a tehetség azonosításának és fejlődésének témáján, tanulmányai, kötetei alapművek ma is a hazai szakirodalomban. 1994 őszén a Fővárosi Pedagógiai Intézet keretében sikerült létrehoznia a Tehetséggondozó Központot, amelyet 10 évig vezetett nagy szakmai sikerrel. Öt évig tartott a Kossuth Lajos Tudományegyetem (Debrecen) pszichológia-szakos hallgatói részére speciálkollégiumot a tehetségfelismerés és -fejlesztés témájában, valamint részt vett a tehetséggondozásra felkészítő intenzív pedagógus-továbbképzésben. Az 1997 őszén a KLTE-n elindult "Tehetségfejlesztő szakpedagógus" posztgraduális képzés szakmai kidolgozásában meghatározó szerepet vállalt, négy évig oktatott Debrecenben. Ezt a programot az ELTE Tanárképző Kara is átvette, ahol szintén kiemelkedő oktatói tevékenységet végzett.

A Magyar Tehetséggondozó Társaságban számos szakmai program kezdeményezésében, elindításában és fenntartásában vett részt;  tevékenységével érdemben hozzájárult az a MTT sikereihez.  

A European Council for High Ability-nek (1987) alapító tagja volt, 1992 és 2000 között  vezetőségi tagként is dolgozott, sokat tett a magyar tehetséggondozás eredményeinek külföldön történő elterjesztéséért, elismertetéséért.

2006-tól a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségében is jelentős szerepet vállat, különösen a Magyar Géniusz és a Tehetséghidak Programban. Szép számmal jelentek meg nagy jelentőségű publikációi itthon és külföldön a tehetséggondozás többféle témakörében is.


2013. október 19. Ez is tehetség! konferencia    (fotó: Matehetsz)

Dr. Herskovits Mária több évtizedes sikeres szakmai és szervezői munkássága alapján kiemelkedő, itthon és világszerte is elismert egyénisége a magyar tehetséggondozásnak. Iskolateremtő munkássága elismeréseként 2009-ben kitüntették a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével. Emlékét tisztelettel és szeretettel megőrizzük, munkásságának részletes méltatására visszatérünk.

2021. április 7.

Dr. Balogh László
MTT-elnök