Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Elindult a Tehetségek Magyarországa projekt Mentor Programja

2019. december 12.

A Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt egyik elemeként 2019. december 1-jén Budapesten, a Flamenco Hotelben megrendezésre került a Matehetsz Mentor Programjának nyitórendezvénye. 

Az esemény keretet adott arra, hogy a felhívásra jelentkezett mentorok és mentoráltak első alkalommal találkozhassanak és megismerkedhessenek egymással, megalapozva ezzel jövőbeli együttműködésük eredményességét.

Bajor Péter, a Tehetségek Magyországa  projektmenedzsere nyitóbeszédében felhívta a jelenlévők figyelmét a mentor programban rejlő lehetőségekre, melyek megvalósításához nélkülözhetetlen a mentor-mentorált párosok hatékony kooperációja. A nyitóbeszédet hangulatoldó játékok követték, melyek elősegítették a kapcsolatok kialakulását és megalapozták az együtt töltött nap sikerét. A játékokat Dr. Suhajda Csilla Judit (a Matehetsz önismereti foglalkozásainak egyik kidolgozója) szervezte és vezette.

Ezt követően bemutatkozott egy korábban sikeresen együttműködő mentor-mentorált páros, Dr. Ribarics Pál és Mészáros Botond, akik korábbi tapasztalataikat hasznosítva  – immár mindketten mentorként – vállalnak szerepet a mostani programban is. A Matehetsz korábbi mentoráltja, Véglesi Júlia immár szintén mentorként szólt bíztató gondolatokkal a jelenlévőkhöz. A fiatalokkal és szüleikkel történt kötetlen beszélgetésekben Dr. Polonkai Mária, a Matehetsz szakmai vezetője is részt vett, kérdéseivel és tanácsaival segítve a fiatalokat a nekik leginkább megfelelő mentor megtalálásában.

A program további részét képezte a mentoroknak és mentoráltaknak párhuzamosan megtartott felkészülési játékos foglalkozás (Sarkadi-Nagy Szilvia és  Csányi Csaba vezetésével). Mialatt a mentorok és a mentoráltak felkészítése zajlott, addig a gyermekeiket elkísérő szülők sem maradtak magukra: a Matehetsz munkatársai, Morvai Hajnalka, a Mentor Program vezetője, és Domján Gabriella, a Tutor Program vezetője tartottak számukra interaktív tájékoztatást a mentorálással kapcsolatos fontos tudnivalókról, valamint Dr. Suhajda Csilla Judit beszélgetett velük arról, hogyan tudják leginkább segíteni gyermekeiket az ő saját érdeklődésük mentén.

A résztvevők a kialakulóban lévő kapcsolataikat tovább erősíthették a közös szendvicsebéd idején, majd folytatódtak az ismerkedő, egymás érdeklődését feltérképező játékok.

A Matehetsz a mentorokkal és a mentoráltakkal az együttműködés idejére írásos megállapodásokat köt. A mentorok a segítő tevékenységet önkéntes társadalmi felelősségvállalás keretében végzik, egy speciális etikai kódex kereteinek vállalásával.

Ezzel a nyitórendezvénnyel kezdetét vette a Mentor Program, a létrejött mentor-mentorált párosok közös útja, amelyben a fiatalok inspirációt és motivációt kaphatnak tehetségük kibontakoztatásához. Azoknak a fiataloknak, akik a helyszínen még nem kapcsolódtak mentorhoz, a Matehetsz folyamatosan keres mentor párt, hogy ők is mielőbb megkezdhessék a közös munkát. A projektben a Matehetsz a 2020. év végéig koordinálja a kialakuló mentor-mentorált együttműködéseket, mentorálási periódusokat.

A Mentor Programot a Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt (EFOP 3.2.1) forrásai teszik lehetővé.