Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Elismerő ösztöndíjban részesültek a jövő feltalálói és tudósai

2022. június 14.

A Magyar Innovációs Szövetség 2022. június 13-án tartotta a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes díjátadó rendezvényét

A 31. alkalommal meghirdetett, 2021-22. évi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, a díjakkal járó több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a június 13-ai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség. Az ifjú kutatókon túl 8 középiskolai tanár és további 8 középiskola is díjban részesült kiemelkedő innovatív munkájáért.

A fiatalok munkájuk során, többek közt olyan izgalmas kérdésekre keresték a választ, mint:

  • hogyan alakítható ki a környezetszennyezési károk csökkentésére egy teljesen új szemlélet?
  • lehetséges-e daganatos elváltozásokat egyszerűbb módszerekkel szűrni?
  • a fotokémiai ligand kapcsoláshoz fejleszthető-e UV megvilágító berendezés?

A június 13-ai eredményhirdetésen a középiskolás fiatalokat, tanárokat Csák János, Kulturális és innovációs miniszter valamint Dr. Kollár László, az MTA főtitkára köszöntötte. A legjobbnak ítélt pályázók 3 első, 3 második és 4 harmadik díjat, valamint 1 különdíjat vehettek át Csák János, minisztertől és Dr. Jakab László, zsűrielnöktől. A díjazottak a 12 havi ösztöndíjak mellett okleveleket és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

Kiemelkedő, nemzetközileg is jegyzett kutatási eredményeket ért el:

  • Kovács Viktória, Tóth Regina (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) „Újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztése humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására” c. pályázatukkal. Viktória és Regina célja egy olyan eszközrendszer kifejlesztése volt, amely alkalmas kisméretű RNS-ek, köztük a számos betegség markerjeként jelentkező mikro RNS-ek kvalitatív vagy szemikvantitatív kimutatására, amely így alkalmas lehet a daganatos szűrések első fázisában.
  • Kovács Nóra Anna (János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár) „Rusty” c. pályázatával. Nóra fejlesztésével azokat a társadalmi csoportokat kívánja megcélozni, amelyek szeretnének egy élhetőbb környezetért apró lépéseket tenni, valamint jól rezonálnak egy robot által felmutatott Társadalmi Tükör Technológia jelenségére (Social Mirror Tech.).
  • Barna Benedek László (Budapesti Szent István Gimnázium) „UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz” c. pályázatával. Benedek nagyfelbontású mikroszkópos technikák során alkalmazott immunfestést limitációjának kiküszöbölésére fejlesztett egy fluoreszcens ligandokat alkalmazó eljárás is.

 

A verseny eredményeiről és a nyertes pályamunkákról részletesen a mellékelt tájékoztatóban, az ünnepélyes díjátadó rendezvényről pedig az alábbi sajtóközleményben olvashatnak.