Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Felhőnézegetés, amerikai vendégek, MTA professzorok és mászkáló robotok a Templeton Nyári Táborokban

2016. augusztus 30.

A Magyar Templeton Program fejlesztési időszakának kétségkívül egyik tetőpontja volt a három intenzív nyári tábor, melyen összesen 151 kiemelten tehetséges fiatal vett részt.

 

Fantasztikus, felemelő, eseménydús és kellemesen fárasztó élmény volt mind a résztvevők, mind pedig a szervezők számára. Kijelenthetjük, hogy a táborok elérték céljaikat: nem csak a színvonalas szakmai munka, de mély és értő személyiségfejlesztés folyt, mely nagy hatással volt a résztvevő Fellow-kra. Barátságok szövődtek, érdeklődési körök mélyültek el, sokak kíváncsiságát sikerült felébreszteni újabb területek iránt, és sokat tanulhattak egymástól és a meghívott kiválóságoktól egyaránt.

Az első tábor 2016. július 10-15. között zajlott, a 10-14 éves korosztályból 33 fő, a 15-19 éves korosztályból 15 fő vett részt. A második táborra a következő héten került sor. Itt a fiatalabbak voltak többségben: az 58 fős létszámból 40 Fellow 14 éves vagy az alatti volt, 18-an pedig 14 éven felüliek. A harmadik tábor augusztus 7-12-ig került megrendezésre, 25 fő ifjabb, és 20 fő idősebb Fellow-val.

A fiatalok érdeklődési köre rendkívül széles, sokszínű. Jelen volt csillagász érdeklődésű, részecskefizika iránt vonzódó, matematikai, informatikai, genetika, és orvostudomány iránt érdeklődő fiatal, de voltak, akik inkább a keleti tudományok, a pszichológia, a vizuális művészetek, a grafika, rajz, színművészet, történelem, tánc, sport, vagy az irodalom felé kacsingatnak éppen.

A táborok előre tervezett, sokszínű programmal zajlottak, amelyekből minden tehetség maga választhatta ki, hogy melyiken vesz részt. A vasárnapi tábornyitó után játékos ismerkedő és csapatépítő játékok segítették a táborozók egymásra hangolódását, a jó hangulat megalapozását. Reggelenként frissítő, lazító, relaxációs, mozgásos és kommunikációs tevékenységek folytak (pl. felhőnézegetés, relaxációs festés, különféle sportok). Ezt minden délelőtt a  „Beszélgetés egy kiválósággal” program követte.

A fiatalok megismerkedhettek többek között Dr. Szabó Gáborral, a Szegedi Tudományegyetem rektorával, Benkő Vilmossal, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnökével, Joan Freeman pszichológus professzorasszonyal, a nemzetközi tehetséggondozás emblematikus személyiségével, Fiona Gatty asszonnyal, az Oxfordi Egyetem professzorával, a Templeton World Charity Foundation tanácsadójával, Faix Csabával, Prezi kommunikációs igazgatójával, továbbá Csermely Péter professzorral, a Magyar Templeton Program életre hívójával és számos neves tudóssal, professzorral, pszichológussal.

A délután első fele minden nap projektmunkával telt: a fiatalok csoportmunkában, maguk által választott témákat közösen dolgozták ki, hogy az utolsó napra egy előadássá, produktummá álljon össze a csapat elképzelése. A projekttémák közül jellemzően a tudományos témák voltak a legnépszerűbbek.

A délután második felében kötetlen időtöltés, választható programok formájában: sportolási lehetőség (foci, tollas, sárkányhajózás, úszás, frizbi, pingpong, cso-cso… stb.), társasjátékozás, hangszerbemutató, rendhagyó fizika- és irodalomóra, állatbemutató, illetve beszélgetés, kötetlen időtöltés folyt.

Az esti programkínálatban csillagászati bemutató, tábortüzes lazítás, rögtönzéses színház, és zenés buli is a terítéken volt. Ezeket a kötetlen, szabadidős tevékenységeket egyértelműen kedvenc programként jelölte meg szinte mindenki az 5 nap után, mivel barátságok elindulását és hasonló érdeklődési körű társaságok kialakulását eredményezték.

Rendkívül pozitív visszajelzésekkel zártuk a nyarat. Az egyetlen, visszatérő kritika mindhárom tábor kapcsán az volt, hogy túl hamar véget ért!

 

A táborok a Nemzeti Tehetség Program keretei között az EFOP 3.2.1 Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt, az NTP-HTSZ-M-16 pályázat, valamint a Templeton World Charity Foundation anyagi támogatásával valósultak meg.