Menü megnyitása

A fiataloké a tér!

2015. január 26.

Megnyílt a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria.

2014 őszén rendhagyó és hiánypótló kiállítási helyszínnel bővült Budapest művészeti központjainak palettája. A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria a fővárosi közgyűlés kezdeményezésére és támogatásával jött létre a Deák Ferenc utca 17. szám alatt közel 600 négyzetméteres alapterületen.

A Deák 17 művészeti központ a gyermekek és a fiatal felnőttek számára nyújt bemutatkozási lehetőséget és tehetséggondozó művészetpedagógiai programokat. Az első, októberi kiállítás „Miénk a város” címmel a városi térrel, annak funkcióival és a természetes, illetve épített környezet viszonyával foglalkozó műveket mutatott be. Az intézmény célja olyan tematikus kiállítás-sorozatok megvalósítása, melyek lehetőséget nyújtanak a fiatal alkotók számára ahhoz, hogy saját eszközeikkel, egyedi nézőpontjukból mutassanak be egy-egy témát.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által kiírt gyermekrajz pályázat válogatása óvodás kortól felső tagozatos diákokig változatos munkákon keresztül mutatja be, hogy az egyes korosztályok hogyan gondolkodnak és miképpen jelenítik meg elképzeléseiket vizuális formában a természettudatos gondolkodásról. December közepén Talajfogás címmel nyílt tárlat a galériában, mely a gördeszkázás hazai kultúráját és az épített városi környezethez való viszonyát bemutató munkákat vonultat fel olyan fiatal alkotóktól, akik maguk is a "deszkás" szubkultúra aktív tagjai. A galéria célja egy-egy tematikus, interaktív tárlaton keresztül a mindennapi városi életből kiragadott témák mentén a fiatalok sajátos látásmódját minden generáció számára láthatóvá tenni.