Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Gazdagító együttműködés az Európai Tehetséghálózaton belül

2016. február 29.

A Budapesti Európai Tehetségközpont február 13-i nemzetközi szakmai találkozóján került sor a Templeton Program bemutatására, mely több szempontból is kivívta a szakemberek elismerését

A tavaly szeptemberben 13 ország közreműködésével megalakult Európai Tehetségsegítő Hálózat az elmúlt fél év folyamán több közös együttműködést indított el. A közös programokkal, illetve hálózatfejlesztési kérdésekkel kapcsolatban a Budapesti Európai Tehetségközpont 2016 február 11-13-ig több napos nemzetközi találkozót szervezett. A programnak része volt a MATEHETSZ Templeton Programjának eddigi eredményeit összefoglaló workshop is.

A programsorozatra 11 országból érkeztek kollégák, jellemzően egy-egy tehetségközpont igazgatója, akik egyben a tehetséggondozás tudományterületének kiemelkedő európai szakemberei is. A közös gondolkodásban többek közt részt Prof. Albert Ziegler és Prof. Heidrun Stőger Németországból, Prof. Joan Freeman Londonból, Dr. Lianne Hoogeveen a holland CBO igazgatója, Dr. Colm O’Reilly Írországból vagy Dr. Margaret Sutherland a glasgow-i egyetemről.

A megbeszélések a Kreatív Európa pályázat keretében kialakítható közös platformmal kezdődtek, folytatódtak a márciusi bécsi Youth Summit – amin 6 magyar diák is részt vesz - gyakorlati tennivalóival. A közösen kialakítandó on-line tehetségképzés szakmai kérdései után a Hálózat Kvalifikációs Bizottsága is találkozott. A Bizottság feladata a Hálózat bővítésén belül a tehetségközpontok minőségének biztosítása, az Európai Tehetségközpont Pályázat idei kiírásának megjelentetése, a beérkezett pályázatok elbírálása.

A találkozón a Hálózat képviselői jelentős eredményként könyvelték el, hogy a hetekben lezáruló Európai Tehetségpont pályázatra közel 230 pályázat érkezett a központokkal rendelkező 13 ország mellett újabb 12 országból is. Azok az országok, ahol még nincsen Európai Tehetségközpont, a Hálózathoz egyelőre Tehetség Pontok formájában tudnak csatlakozni.  Örömmel jelezzük, hogy a legtöbb pályázat hazánkból érkezett.

Február 13-án került sor a Templeton Program bemutatására, mely több szempontból is kivívta a nemzetközi szakemberek elismerését. Az előadások után az európai kutatóknak, tehetségfejlesztőknek lehetőségük volt a program megvalósítóival, szakértőivel konzultálni a számunkra különösen izgalmas programelemekkel mélyebben megismerkedni. Prof. Csermely Péter, Szécsi Anikó, dr Péter Szarka Szilvia, dr. Kovács Kristóf és dr. Klein Balázs válaszolt a felmerült kérdésekre. A találkozó tagadhatatlan fénypontja volt, amikor a programba bekerülő gyerekek beszéltek az élményeikről, a programmal kapcsolatos várakozásaikról.