Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Global Talent Mentoring Program

2023. április 28.

Tájékoztatás a programba való bekerülés lehetőségéről.

Mi is az a Global Talent Mentoring?
A 2021-ben indult Global Talent MentoringTM földrészeken átívelő, izgalmas, egyedi, hosszútávú tehetséggondozó program. Kiemelkedően tehetséges ugyanakkor erős motivációval rendelkező fiataloknak nyújt ingyenes lehetőséget a világ legkiválóbb nemzetközi mentorai által személyes szakmai támogatásra a STEMM  tudományterületeken belül.


Miért érdemes bekerülni?
A Programon belül számos, nem mindennapi tevékenységen keresztül egyedülálló szakmai fejlődésre van lehetőség, a Program a diákokat a középiskolai tanulmányaitól egészen a felsőfokú tanulmányaik végéig (azaz akár a PhD fokozat megszerzéséig) támogatja.


A Program tevékenységei:
• Egyéni mentorálás: a Global Talent Mentoring alapszolgáltatása az egyéni mentorálás a résztvevők számára létrehozott zárt, online platformon keresztül. A mentor-mentorált párosok kialakítása során az elsődleges szempont a mentor szakterületének egyeztetése a fiatalok érdeklődési területeivel. A mentorálási folyamat támogatására a Global Talent Mentoring online platformján képzési segédanyagok, valamint a célirányos együttműködés tervezésére alkalmas eszközök állnak a résztvevők rendelkezésére. Ezen felül a programcsapat minden mentor-mentorált páros együttműködését figyelemmel kíséri, az egyes párosok munkáját személyes tanácsadó segíti.
• Hálózatépítés: az online felületen a mentoráltak nem csupán saját mentorukkal találkozhatnak, lehetőség nyílik arra is, hogy a többi résztvevővel kommunikáljanak. A felületen fórumok, chat-szobák segítik a kapcsolattartást, illetve a résztvevőknek a rendszeres online találkozók során is alkalmuk nyílik arra, hogy megismerkedhessenek a többiekkel.
• Együttműködés: a hálózatépítés mellett a Program a szakmai együttműködések kialakításában is támogatja a résztvevőket. Bárki indíthat közös projektet egy, vagy több résztvevő bevonásával, a munkához a Program online felülete egy erre a célra fejlesztett eszközt is biztosít, mely végig vezeti a csapatot a projektmegvalósítás egyes szakaszain.

 

A Program célcsoportja:
A Global Talent MentoringTM program azokat a fiatalokat keresi, akik már komoly érdeklődést tanúsítanak a STEMM tudományok egy konkrét területe iránt. A határozott szakmai elképzelések mellett fontos a résztvevőknek a Program iránti elköteleződése. A Program közös nyelve az angol, így a részvétel feltétele a kommunikációképes angol nyelvtudás.


Kik állnak a Program mögött?
Az UNESCO által elismert Hamdan Bin Rashid Al Maktoum Alapítvány 2017-ben hozta létre a World Giftedness Centert azzal a céllal, hogy megteremtse a tehetséggondozás támogatásának világszintű központját. A World Giftedness Center első és egyik legjelentősebb projektje a Global Talent Mentoring program. A Program igazgatói Prof. Dr. Heidrun Stoeger a Regensburgi Egyetemről és Prof. Drs. Albert Ziegler a Friedrich-Alexander Egyetemről (Erlangen-Nürnberg), Németországból, a tehetségkutatás és fejlesztés terén a szakma kiemelkedő szakértői.


Hogyan lehet bekerülni a Programba Magyarországról?
A Global Talent Mentoring programba a fiatalok egy kétlépcsős beválogatási eljáráson keresztül tudnak pályázni. Az első fordulóban a Global Talent Mentoring hivatalos partnereihez küldhetik be a pályázataikat a fiatalokat. A Matehetsz, mint a Global Talent Mentoring hivatalos partnere május hó folyamán a honlapján felhívás keretében keresi majd azokat a fiatalokat, akik szívesen pályáznának a Programba való bejutásra, és szakmai teljesítményük és érdeklődésük, elkötelezettségük, valamint angol nyelvtudásuk megfelel az elvárásoknak.
Minden fiatal, akinek a nevezését a Matehetsz elfogadja és hivatalosan továbbítja a Global Talent Mentoring részére, 2023 szeptemberében egyéni meghívást kap a Program jelentkezési felületére. It kezdődik a második forduló. A komplex, angol nyelvű pályázati folyamat végén pedig a jelentkezőket a Global Talent Mentoring nemzetközi irodája értesíti pályázatának eredményéről.


A pályázás feltételei:
• 15-19 éves életkor.
• Kiemelt érdeklődés a STEMM tudományok egyik területe iránt.
• A MATEHETSZ honlapján található kitöltött angol nyelvű online pályázati adatlap beküldése.
• Az adatlaphoz kapcsolódó, a honlapra feltöltött ajánlólevél az alábbi szervezetek, személyek egyikétől:

  o középiskolai OKTV felkészítő tanárok
  o Kutató Diákok Mozgalma
  o Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája
  o Kutató Tanárok Országos Szövetsége

  o Magyar Innovációs Szövetség
  o MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány
  o Neumann János Számítógéptudományi Társaság
  o Nők a Tudományban Egyesület

• Egy angol nyelvű motivációs levelet (max. 2000 leütés szóközökkel), amelyben a jelentkező bemutatja eddigi életútját, elért eredményeit és céljait, valamint hogy miért kíván részt venni a Programban.
• Adatkezelési hozzájárulás (kiskorú esetén a törvényes képviselő által aláírva).


Az elbírálás során előnyt jelent az alábbi versenyeken való részvétel, illetve helyezés: TUDOK, Tudományos Poszterverseny, Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny, 19 Szabadfogású számítógép verseny, Tudományos Diákolimpia, OKTV, World Robot Olympiad.


Szintén előnyt jelent, ha a jelentkező rész vett a MATEHETSZ Templeton Programjában.


A jelentkezésnek nem feltétele egy angol nyelvvizsga megléte, de szükséges a kommunikációképes angol nyelvtudás, hogy a jelentkező a gondolatairól, illetve érdeklődési területéről nehézség nélkül tudjon angol nyelven kommunikálni.


A pályázat benyújtásának módja és határideje:
A pályázat megjelenése a Matehetsz weboldalán május 30.
A pályázat feltöltése: 2023. július 15 éjfélig.


További információk:
A Global Talent Mentoring program részletes bemutatása elérhető a www.globaltalentmentoring.org oldalon.
Az érdeklődő diákok számára Matehetsz a Programról 2023 június végén a Global Talent Mentoring program képviselői részvételével angol nyelvű, online tájékoztatót szervez. Az angol nyelvű tájékoztatót követően lehetőség van magyar nyelven is kérdéseket feltenni.

 

Hivatkozás:https://talentcenterbudapest.eu/hu/news-events/tajekoztatas-global-talent-mentoring-programba-valo-bekerules-lehetosegerol