Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Gó Fesztivál Szlovákiában

2013. október 8.

A Határtalan lehetőség című pályázatunk egyik nyerteseként a Köllner Ödön - Köllner Dóra - Köllner Barnabás csapat a szlovákiai Gó Fesztiválon vett részt.

A Tehetséghidak Program keretében 2013 tavaszán “Határtalan lehetőség” címmel pályázatot hirdettünk kiemelkedő tehetségű fiatalok részére. A felhívás nagy népszerűségnek örvendett,  a 38 beérkezett pályamunka közül pedig a szakmai zsűri minden jelentkezőnek lehetőséget biztosított külföldi bemutatkozásra és tapasztalatszerzésre. A 108 tehetséges fiatal közül Köllner Ödön, Köllner Dóra és Köllner Barnabás a szlovákiai Gó Fesztiválon vettek részt.
 
A gó közel ötezer éves múltra visszatekintő, tradicionális kínai területfoglaló logikai játék. Mára valódi sportággá vált, versenyekkel, elkötelezett csapatokkal és rendezvények egész sorával. A sport nem puszta verseny és vetélkedés, de közösségi élmény és összetartó erő is. Híd, ami képes összekötni különböző nemzetiségű, társadalmi helyzetű, kulturális hátterű fiatalokat. Idén nyáron ennek a gondolatnak a szellemében rendezték meg a Szlovák Gó Fesztivált.
 
A gót 19x19-es táblán fekete-fehér kövekkel játsszák. Nehézségét tekintve, körülbelül 200-300-szor annyi változat lehetséges, mint a sakkban. A gó amellett, hogy komoly szellemi kihívás, Kínában, Koreában és Japánban már az oktatás és az amatőr-, illetve a versenysport része is. Számos kínai egyetemen létezik gó kommunikációs szak, hogy a mérkőzéseket szakképzett kommentátorok közvetíthessék, emellett több televíziós csatorna foglalkozik a profi liga játszmáinak bemutatásával és oktatással. A gó tagja a sakk, a dámajáték vagy a bridge mellett az IMSA (International Mind Sports Association) szervezetének. Több mint játék vagy sport, Köllner Ödön szavaival élve: „szemlélet, a mindennapi élet, gondolkodás szerves része”. Magyarország férfi és női Európa Bajnok győztesekkel és egy profi játékossal is büszkélkedhet.  Nagy öröm ez annak tudatában, hogy mindössze négy-öt olyan játékos van a világon, aki nem ázsiai és sikerült bejutnia a profik közé.
 
A szlovákiai Gó Fesztivált egy erdős-ligetes táborban rendezték meg, ahol az ezerféle fizikai sporttevékenység mellett a házi és vadon élő állatok közelsége, a természetben megélt harmónia is feledhetetlen keleti hangulatba hozta a résztvevőket.  A játékosok egyéni és páros versenyeken mérkőztek meg egymással, de volt lehetőség kötetlen elemző partikra is. A közös bográcsozás, golf, asztalitenisz, röplabda, pétanque vagy kirándulás kitűnően oldotta a verseny feszültségét, segítette a baráti és szakmai kapcsolatok kialakítását. Ha első nem is lehet mindenki, de nyertes igen. A kellemes, nyitott légkör, a rengeteg verseny és kötetlen gyakorlás sokat segített a magyar fiatalok fejlődésében. Magyarországon egyelőre évente csak egy alkalommal nyílik lehetőség páros versenyre, a táborban viszont ezt élesben is ki lehetett próbálni.
 
A Köllner csapat bízik benne, hogy hamarosan Magyarország is otthont ad színvonalas és profi páros versenyeknek.  A sport hazai népszerűségét szépen illusztrálja, hogy a budapesti fiatalok kedvelt alternatív találkozóhelyén, a Művelődési Szinten tavasz óta heti rendszerességű Gó-Klub indult, ahol teljesen kezdők csatlakozását is örömmel várják.