Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Hidak tehetséges fiataloknak

2015. augusztus 11.

Harmincötezer diák vett részt a Tehetséghidak Programban. Sajtóközlemény.

A jövő ígéretes kutatói, mérnökei, matematikusai, muzsikusai, írói, és elhivatott tanárai is ott vannak azok között a tehetséges fiatalok és pedagógusok között, akik számára az elmúlt három évben a lehetőségek színes palettáját kínálta a Nemzeti Tehetség Program részeként, uniós forrásból megvalósított, 2015. augusztus végén záruló Tehetséghidak Program. A megvalósítást a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) koordinálta, a programhoz három év alatt több mint 35 ezer fiatal csatlakozott, akik az országban található több mint 1000 Tehetségpont valamelyikében vettek részt a foglalkozásokon.

Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Tirts Tamás, az EMET főigazgató-helyettese és Bajor Péter projektmenedzser a Tehetséghidak Program záró sajtótájékoztatóján
Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Tirts Tamás, az EMET főigazgató-helyettese és Bajor Péter projektmenedzser a Tehetséghidak Program záró sajtótájékoztatóján
Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Tirts Tamás, az EMET főigazgató-helyettese és Bajor Péter projektmenedzser a Tehetséghidak Program záró sajtótájékoztatóján.

2015-ben immár a második, uniós finanszírozású kiemelt projektjét zárja a MATEHETSZ. A 2009 és 2011 között megvalósított Magyar Géniusz Programban életre hívták, és a tehetség szakirányú pedagógus-továbbképzés megújításával szakmailag megerősítették a hazai és határon túli magyar tehetségsegítő hálózatot. Az Európai Unió elismerését is kiváltó kárpát-medencei tehetséghálózat kialakítása (www.tehetseg.hu/tehetsegterkep) után a Tehetséghidak Program 2012-es indulásakor tehát egy jól működő, a tehetséges gyerekeket hatékonyan elérő, számukra magas színvonalú programok kidolgozására képes hálózat várta a „hídképzésre”, a tehetségek közti eredményes és hatékony együttműködések kialakítására szánt forrásokat.

A Tehetséghidak Program az induláskor két évre tervezhetett, ám a sikeres munka eredményeként az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatta a projekt szakmai és pénzügyi kiterjesztését, így végül 2012 júliusától 2015 augusztusáig összesen közel 3,2 milliárd forintból gazdálkodva, az ország több mint 200 településén valósulhattak meg a programok. A támogatásnak köszönhetően Európa és a nagyvilág 30 országában képviselték tehetséges fiataljaink Magyarországot. Az egyéni és csoportos tehetségfejlesztő alkalmakon, nyári táborokban, pedagógus-továbbképzéseken, illetve családtagok részére is nyitott programokon összesen mintegy 6000 szülő, 9000 pedagógus és 35000 tehetséges fiatal vett részt. A tehetséggondozáshoz szükséges eszközök beszerzését szintén támogatta a Tehetséghidak Program: 250 Tehetségpont összesen 145 millió forint értékben juthatott hozzá hangszerekhez, sportszerekhez, fejlesztő játékokhoz, valamint oktatási és tudományos eszközökhöz. Jelentős fejlesztések történtek az online világ mindenki számára elérhető lehetőségeire építve is. A tehetseg.hu portálon és a csibÉSZtúra.hu online képességfejlesztő- és tesztfelületen érhetők el a diákoknak, szülőknek és pedagógusoknak kialakított ingyenes szolgáltatások: fejlesztő és képességmérő játékok, tesztek, szakkönyvek, kiadványok, valamint a személyre szabott tanácsadást biztosító online ügyfélszolgálat is.

A Tehetséghidak Program sikerét a friss közvélemény-kutatási eredmények is visszajelzik: a 15-19 éves fiatalok mintegy fele úgy látja, hogy az elmúlt években bővült a tehetségeseknek szóló programkínálat. A projekt indulásakor és zárásakor történt közvélemény-kutatás szerint sikerült megerősíteni azt a szemléletet, hogy a tehetségsegítésben együttműködésre van szükség: egyre többen gondolják, hogy a szülők és a szakemberek (pedagógusok, pszichológusok) összefogása elengedhetetlen, a diákok pedig egyre nagyobb mértékben számítanak a szüleik és pedagógusaik segítségére. A tehetségsegítés nemzeti ügyünk. Ezt igazolja az a kutatási adat is, hogy a tehetségek támogatása a válaszadók szerint megtérülő befektetés: 79%-uk gondolja úgy, hogy a tehetséges emberek növelik az ország hírnevét, 70%-uk szerint pedig ők az ország sikerének a motorjai.

Az uniós forrásból megvalósított fejlesztések fenntartását a Nemzeti Tehetség Program pályázati rendszere biztosítja, mely a személyi jövedelemadó 1%-ából felajánlott összeg költségvetési kiegészítésével együtt a 2015-2016-os tanévben 2,8 milliárd forintból támogatja a hazai és határon túli tehetséggondozást. Emellett a 2014-2020-as uniós programozási időszak hazai terveiben is szerepel a tehetséggondozással kapcsolatos fejlesztések támogatása, a programok megvalósítása továbbra is állami és civil szervezetek összefogásával folytatódhat.