Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

II. Országos Szépíróverseny és Tehetségnap

2013. május 10.

A Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács idén második alkalommal rendezte meg a sajátos nevelési igényű gyermekeknek a szépíróversenyt, melyen 263 településről, 4 kategóriában összesen 5757 gyermek mérette meg magát, a döntőbe pedig összesen 240 gyermek jutott tovább.

A verseny döntőjét április 27-én, szombaton, Budapesten tartották, ahol a résztvevő gyermekek nem csak a szépírás-tudásukat mutathatták meg, hanem részt vehettek a Tehetségnapon is, melyen a szervezők érdekes programokkal várták őket és kísérőiket egyaránt.

A szokásos környezet általában nem ad elég lehetőséget a kettős különlegességű, sajátos nevelési igényű gyermekeknek, ezért a tehetséggondozásban külön figyelmet kell fordítani a tehetségeseknek ezekre a duplán különleges csoportjaira. Ez az igény hívta életre 2012-ben a Szépíróversenyt, amely amellett, hogy lehetőséget ad a gyermekeknek a versenyhelyzet megtapasztalására, magabiztosságot ad és motivációt is jelent nekik a fejlődésre.

Gyarmathy Éva, a Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács elnöke, a téma szakértője a következőképpen fogalmazott a szépírás jótékony hatásairól: „A folyóírás megtanulása és gyakorlata nemcsak a nyelvi kommunikáció egy formájának elsajátítása, hanem a mozdulatok kontrolljának, irányításának növelése is. Az írástanítás a gyerekek belső ritmusát, önirányítását fejleszti.”

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének jóvoltából minden kategória 1-10. helyezettje részt vehet ősszel egy budapesti, 2 napos szervezett kiránduláson, melynek keretén belül egy, az országgyűlés alelnöke, dr. Latorcai János által biztosított parlamenti látogatás is a program része lesz.