Menü megnyitása

A jó szakma felér egy diplomával!

2014. április 28.

A VII. Szakma Sztár Fesztiválon közel 200 diák mérte össze tudását.

A versenyeken a következő szakmák tanulói vettek részt:

SZKTV: ács, állványozó / bőrdíszműves / burkoló / bútorasztalos / cukrász / élelmiszer- és vegyiáru-eladó / épületasztalos / férfiszabó / festő, díszítő, mázoló és tapétázó / fodrász / gépi forgácsoló / géplakatos / hegesztő / hűtő- és légtechnikai rendszer-szerelő / kárpitos / kozmetikus / kőműves / központifűtés- és gázhálózat- rendszerszerelő / műszakicikk eladó / női szabó / pincér / ruházati eladó / szakács / szerkezetlakatos / szerszámkészítő / tetőfedő / villanyszerelő / víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő.

OSZTV: automatikai technikus/ bútoripari technikus / elektronikai technikus / erősáramú elektrotechnikus / épületgépész technikus / gépgyártástechnológiai technikus / kereskedő / magasépítő technikus / mechatronikai technikus / vendéglős.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014-ben hetedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a VII. Szakma Sztár Fesztiválon 2014. április 14-16. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, melynek díjkiosztó, záró ünnepélyén Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 38 szakképesítésben hirdette meg a szervező a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

Az elődöntőkön országosan közel 4.000 fő vett részt. Az itt a legjobb eredményt elérő versenyzők előválogatókon vettek részt, összesen 420-an. A végső megmérettetésre, a döntőkre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor.

Idén 106 iskolából 194 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe. Aki legalább 60%-os eredményt ért el a versenyen, felmentést kaphat a tanév végén esedékes szakmai vizsgarészek alól: idén a versenyzők 80 %-a.

A VII. Szakma Sztár Fesztiválon EuroSkills bemutatót tartottak a vállalati ICT csapat, a faipari technológiák (bútor-, épületasztalos, faipari gépkezelő) versenyszámok csapatainak tagjai, valamint a villanyszerelő és festő versenyzők. A mechatronika versenyszám szponzora pedig a 2015. évi WorldSkills versenyre a fesztivál keretében tartotta a válogató versenyek egyik fordulóját.

A verseny sikerét közvetlenül 790 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

Az ingyenes rendezvényen az idén már közel 15 ezer látogató vett részt.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai a helyszínen interaktív feladatokkal várták az érdeklődő fiatalokat, akik szakmabemutató filmeket nézhettek, szakmatotót, valamint pályaorientációs kérdőíveket tölthettek ki, szakmai tárlatvezetésen vehettek részt. A látogató diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.