Menü megnyitása

Kelemen Alexandra lett a 7. Ifjúsági Bolyai Pályázat nyertese

2015. január 14.

A megosztott díjat „Optogenetika” című pályázatáért kapta.

Czunyiné Dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár, Sipos Imre köznevelésért felelős államtitkár-helyettes és dr. Nusser Zoltán professzor, a 7. Ifjúsági Bolyai Pályázat bíráló bizottságának elnöke közösen adták át a 7. Bolyai Pályázat díjait Budapesten, 2015. január 8-án.

A Bolyai János alkotói díj (röviden: Bolyai-díj) civil kezdeményezésre létrehozott, alapítványi elismerés. Az alapító okiratban foglaltak alapján a tudományterülethez nem köthető díj olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személynek adományozható, aki nemzetközi szinten is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. A Bolyai János matematikusról elnevezett díjat független díjbizottság ítéli oda két évenként, amelynek elnöke a mindenkori köztársasági elnök, további 14 tagja pedig a magyar tudományos élet kiemelkedő, elismert személyisége. A tagok felét a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, másik felét a Bolyai-díj Alapítvány alapítói delegálják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának jogelődje, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Bolyai Díj Alapítvány 2000-ben hozta létre az Ifjúsági Bolyai Pályázatot, mely hozzájárul a hazai tudományos élet, valamint a világhírű magyar kutatás-fejlesztés kiszélesítéséhez. Az Ifjúsági Bolyai Pályázat témáját mindig a legutóbbi Bolyai-díjas kutató írja ki. A 2014. évi pályázat témáját dr. Nusser Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatója, a celluláris idegélettani csoport vezetője, a 2013. évi Bolyai Alkotói Díj kitüntetettje határozta meg.

A bíráló bizottság döntése alapján az ,,Optika az agykutatásban: Hogyan lehet az idegsejtek aktivitását optikailag megváltoztatni és nyomon követni?” témában kiírt Ifjúsági Bolyai Pályázat középfokú nevelési-oktatási kategóriájában az első díjat megosztva kapta: Kelemen Alexandra, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulója az „Optogenetika” című pályázatáért, valamint Pintér Brigitta, a Váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium diákja.

Kelemen Alexandra a Matehetsz Tehetség Piactér programjának mentoráltja volt 2014-ben.

A középfokú nevelési-oktatási kategória nyerteseinek felkészülését segítő mentorok is díjazásban részesültek. Kelemen Alexandra mentora dr. Domonkos Andor, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatója volt.

(Sajnos a felsőoktatási kategóriában nem érkezett értékelhető pályamunka, ezért a bíráló bizottság e kategóriában nem osztott ki díjat.)