Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kiváló oktató online platform - bővülő magyar nyelvű tananyaggal

2020. március 23.

Minek köszönhető a Khan Academy világsikere?

Az önálló tanulás egyik legfontosabb eleme az egyéni haladási ütem. A hatalmas népszerűségnek örvendő, 45 nyelven elérhető, ingyenes, kiváló minőségű oktató online platformnak jelenleg 93 millió regisztrált felhasználója van, közel 200 országból.

A tanulók, tanárok és szülők videóik, feladatok és magyarázó tananyagok széles skálájából válogathatnak matematika, természettudományos, informatika, humán és egyéb területeken az általános iskola alsó tagozatától egészen egyetemi szintig.

A honlap magyar változata 2019 nyarától érhető el. A tananyag-kínálat a magyar honlapon folyamatosan bővül, de jelen állapotában is remekül használható bizonyos témakörök elsajátításához. A magyar fordításokat az Akadémia Határok Nélkül Alapítvány önkéntes, erős szakmai háttérrel rendelkező, elkötelezett fordítói készítik.

A honlap népszerűségének a sokféle és színvonalas anyagon kívüli az ad okot, hogy a Khan Academy a tananyagok használatára komplex tanulási rendszert épített ki, külön-külön eszköztárral diákok, oktatók és szülők számára. A rendszer személyre szabottan, a felhasználó tudásszintjétől függően generálja az új tananyagokat és a hozzájuk kapcsolódó gyakorló feladatokat. A megoldott feladatokra azonnali visszajelzést, vagy ha szükséges, lépésenkénti magyarázatot is ad. Ezáltal lehetővé válik, hogy a tanulók a saját tempójuk szerint haladhassanak, és akár teljesen önállóan is tudjanak tanulni.

A tehetséges diákok a honlap szerkezete és komplex eszközei segítségével képesek a bennük rejlő képességeket felismerni és fejleszteni. A honlap a terület-specifikus készségeken kívül az önbizalomra és a kitartásra is pozitív hatással van. A tananyagok mindemellett több oldalról közelítenek meg egy-egy kérdéskört, kreatív, készségfejlesztést segítő, a megértésre és a tudományokban rejlő szépség felfedezésére irányuló megközelítésen alapulnak.
A tanulási kedvet játékos elemek is fokozzák: pontokat, jelvényeket, egyre fejlődő avatárokat lehet szerezni, valamint egyre magasabb szintekre lehet jutni.

Tehetséggondozásra is alkalmas a Khan Academy?
Az oktatók és szülők nyomon követhetik a diákok munkáját és fejlődését, valamint arra is lehetőség van, hogy az iskolai órákon szervezetten használják az anyagokat. A honlap alkalmazása a differenciált oktatást is elősegíti. Tehetséggondozásra kiválóan alkalmas, hiszen könnyen átlátható, hogy melyik diák jár jóval előbbre, mint a többiek. A Khan Academy tanári eszköztára az ingyenes platformok között egyedülálló mértékben kidolgozott, így rengeteg időt spórolhat meg a tanároknak, akik akár csoportoknak, akár egyéneknek kijelölhetnek feladatokat, amelyeket a rendszer azonnal kijavít. Az eredményeket a tanárok saját összesítő táblájukon láthatják különféle szempontok szerint rendezve. Láthatják, kinek mik az erősségei, mit kellene még gyakorolnia, ki melyik feladattal mennyi időt töltött. A honlap a Google Osztályteremmel is összeköthető. A tanári eszközök használatáról részletek ezekben a videókban láthatóak.

A honlapra felkerülő tananyagokat lehetőségünk van a magyar tanterv szerint rendszerezni, ahogyan ez már látható is az alapszintű matematika témakörök első és második évfolyamba való besorolásánál.

A platformhoz való hozzáférés egyetlen feltétele a számítógép és internet kapcsolat.