Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kodály nyomában

2020. március 10.

Ifjúsági kórusok értékteremtő munkája

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságának megbízását teljesíti a Hangról Hangra elnevezésű programjával, létrehozva az ifjúsági kórusok és a zenei nevelés támogatására egy sokszínű, értékvédő programot.

A KÓTA hitvallását tükrözi a Kodály Zoltán-idézet: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra, meg újra meg nem szerzi magának.” 

A program keretében összesen több, mint 60 különböző esemény valósul meg országszerte, köztük Éneklő Ifjúság nagyrendezvények, kiemelt nagykoncertek, konferenciák, kórustalálkozók, szakmai napok, vándor-konferenciák. A támogatás részesei a közoktatásban működő állami és egyházi fenntartású iskolák kórusai, de részt vesznek a programban kiváló felnőtt együttesek is, melyek a jövőbe mutató példát adnak, valamint nagy produkcióikkal élményt adhatnak az ifjúsági és felnőtt közönségnek egyaránt. Talán soha nem volt olyan fontos, mint napjaink elgépiesedő világában az értékes művészetekkel való találkozás, illetve a felnövekvő generáció élményalapú motivációja ahhoz, hogy szellemi értékeinket megbecsüljük, évezredes hagyományainkra támaszkodva a kulturált jövőnket közösen formáljuk.

A KÓTA ezzel a programsorozattal felélénkítheti a zenei életet, eljuttathatja az értékes zene szeretetét a fővárosból kiindulva a kicsi falvakba is. 

A kórusok minősítését is koordinálja a Szövetség, az Éneklő Magyarország XXI. Országos Kórusminősítés programjával, melyre folyamatosan várják kórusok jelentkezését. A ciklus 2018. október 1-jétől 2021. szeptember 30-ig tart. 

fotó: Creative Commons