Menü megnyitása

Kodály Zoltán műveltségi vetélkedő

2016. november 17.

Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából országos műveltségi vetélkedőt rendeznek 5–8. osztályos diákok számára

A nép legjobban a népdalain keresztül ismerhető meg – vallotta Kodály Zoltán, akinek egész életében központi szerepet játszott a tanítás és a tanulás. Alakját és a ránk hagyott gazdag életművét a fiatalabb generációknak is meg kell ismerniük, ezért országos műveltségi vetélkedőt rendeznek Kodály Zoltán emlékére.

„Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd csak igazán: Örvendjen az egész világ!” – írta Kodály Zoltán. Valóban a közös éneklés, emlékezés hozhat örömöt életünkbe, ezért az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából országos műveltségi vetélkedőt rendez a megyei jogú városok általános és középiskolái, valamint alapfokú művészetoktatási intézményei számára. Erről október 25-én tartottak sajtótájékoztatót a Kodály Zoltán Emlékmúzeumban.

Csodálatos, ha országszerte alkalmat kapnak a fiatalok arra, hogy elmélyedjenek Kodály Zoltán gondolatvilágában – emelte ki Kodály Zoltánné Péczely Sarolta énekművész. A mester felesége elmondta: Kodály Zoltán egész életében központi szerepet játszott a tanítás és a tanulás. Saját magát és másokat is tanította, és ebben kivételes eredményeket ért el. „Amit megtanultam tőle: mindenben a legjobbat kell keresnünk, és a legjobb keresésével lesz jobb az életünk. Így nyílik mód arra, hogy tehetségünket fejleszthessük” – tette hozzá. Kodály Zoltán mindenütt a minőséget, a jót és a szépet kereste és adta tovább. Ez a műveltségi verseny is éppen így a jót, a szépet és a minőséget keresi majd – jegyezte meg az énekművész.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy hatfős csapatokkal lehet indulni a vetélkedőn, amelyen a felső tagozatos diákok bizonyíthatnak. Rápli Györgyi zenepedagógus, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége elnökhelyettese elmondta: a többfordulós országos műveltségi vetélkedő területi döntői Érden lesznek 2017 májusában, míg az országos döntőt a Müpában rendezik meg júniusban. A meghirdetett játékra 68 iskola jelentkezett, így több mint 700 diákot mozgat meg a négyfordulós verseny.

Varga Károly, a Zeneakadémia egykori vezető tanára állítja össze a játék szakmai anyagát. Mint megjegyezte: Kodály Zoltán szellemiségét tovább kell vinnünk, mert ő nagyszerű ember és mester volt. Sajnos egyre kevésbé ismerik fiataljaink a nagy személyiségeket. Talán nincs is fogalmuk arról, mit tett értünk, magyarokért, a zenéért és a kultúráért Kodály Zoltán. A vetélkedő segíthet felidézni az alakját és életművét.


A vetélkedő fővédnökei:

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta énekművész

Dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára, Érdi országgyűlési képviselője

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár

A vetélkedő védnöke:

Prof. Szőnyi Erzsébet zeneszerző

T. Mészáros András, Érd polgármestere

A verseny időtartama:

2016. szeptember 30. – 2017. június 10.