Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A kutató gyerekekért

2015. július 17.

Országos tehetségsegítő módszertani konferenciát tartottak Budapesten.

Eredményesen zárult a KGYTK Országos tehetségsegítő módszertani konferencia 2015. június 5-én Budapesten, amelyet a KGYTK Tehetségsegítő Tanács szervezett. A konferenciának a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola adott otthont. A résztvevők előadásokat hallgathattak meg a komplex tehetséggondozásról, a család szerepéről a tehetséggondozásban, a tehetséggondozásra való felkészítésről a pedagógusképzésben. Konzultálhattak a mentorok együttműködési lehetőségéről a határon belüli és kívüli tehetségpontok között, valamint a komplex tehetséggondozás elemeiről, ennek fókuszában a család szerepéről. A poszterkiállítás segítségével bepillantást nyerhettek tehetséggondozó jó gyakorlatokba.

A konferencia megnyitása:
A házigazda intézmény nevében Horváth Erika igazgatóhelyettes kívánt eredményes munkát a konferencia résztvevőinek. Zsohár Veronika zalabéri diák verssel köszöntötte a programot.
 
Kiss Albert

Plenáris előadások:
Dr. Szvathné dr. Szalay Márta – EMET, Hazai Programok Igazgatósága, Köznevelési és Felsőoktatási Támogatások Osztálya, megbízott osztályvezető: A Nemzeti Tehetség Program bemutatása; Fuszek Csilla – European Talent Centre, igazgató: Az Európai Tehetséghálózat lehetőségei; Dr. Balogh László – a Tehetséghidak Program szakmai vezetője, a pszichológia-tudományok kandidátusa, a Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke, a MATEHETSZ elnöke: A család szerepe a tehetséggondozásban;  Bajor Péter – a MATEHETSZ ügyvezető elnöke, a Tehetséghidak Program projektmenedzsere: A MATEHETSZ-ben futó programok helyzetéről; Dr. Zsolnai Józsefné dr. Mátyási Mária – egyetemi docens, intézetigazgató, Pannon Egyetem MFTK Neveléstudományi Intézet, Pápa: Tehetséggondozásra felkészítés a pedagógusképzésben; Kiss Albert – a KGYTK TT elnöke, a MATEHETSZ elnökség tagja: A családok közreműködésének tapasztalatai a KGYTK komplex tanulmányi versenyre felkészítésben címmel tartott előadást.

Tehetségígéretek KGYTK-s előadásainak bemutatása:
Sajtos Liliána 4. osztályos tanuló Dorogról „Jövevények és vándorok kőbe vésett dorogi történelméből” című kiemelt I. díjas előadása a XIV. KGYTK 2015 társadalomtudományi szekciójából, valamint Németh Richárd és Nyári Patrik 8. osztályos zalabéri diákok „Portfólió készítése a kémia tanulásához” című, kiemelt I. díjas előadása hangzott el a XIV. KGYTK 2015 természettudományi szekciójából.
 
Sajtos Liliána

Tehetségígéretek művészeti produkcióval történő bemutatkozása:
Kobulniczky Orsolya a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola 7. osztályos tanulója és Dézsi Réka a Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hetedikese népdalokat énekelt, Zsohár Veronika pedig, aki szintén hetedikes és a zalabéri iskolát képviselte, versmondással mutatkozott be.

Szekcióülések kerültek megrendezésre „A család szerepe a tehetséggondozásban” és „A tehetséggondozás módszertana” címmel:
Az első szekcióban, melynek vezetője Dr. Zsolnai Józsefné dr. Mátyási Mária volt, Bakonyi Anikó tehetségfejlesztő szakértő, Várpalotáról, valamint mentorpedagógusok, a régióközpontok képviselői - Dankó József Dorogról, Tóthné Dobi Éva Balmazújvárosból, Fenesné Tóth Ágnes Karancslapujtőről és Gere László Százhalombattáról – előadás formájában osztották meg tapasztalataikat a család szerepéről a tehetséggondozásban, valamint a KGYTK-ra való felkészítő munkában.
A második szekció Kiss Albert vezetésével dolgozott. Itt a határon túli és magyarországi tehetségpontok képviselőinek tapasztalatcseréje folyt a tehetséggondozás módszertanával kapcsolatos jó gyakorlatokról, valamint a KGYTK-ban való, Kárpát-medencei együttműködés lehetőségeiről. Előadást tartott Pék László Galántáról (Szlovákia), Kovács-Marton Anikó Beregszászról (Ukrajna), Gutási Márta és Csányi Pál Magyarkanizsáról (Szerbia), Kovács Lajos Dorogról, valamint Kiss Albert a KGYTK TT részéről.

Díjak, díjoklevelek, referenciaintézményi címek átadása plenáris ülés keretében:
Kiss Albert, a KGYTK TT elnöke és Dr. Zsolnai Józsefné dr. Mátyási Mária, a KGYTK védnöke díjoklevelet, valamint referenciaintézményi címet adott át a KGYTK-ban több éve kiemelkedő tehetséggondozó tevékenységet folytató intézmények számára.

Díjokleveles iskolák:
Budapest, Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola
Eger, Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Tinódi Sebestyén Tagiskola
Mány, Hársfadombi Nyelvoktató Német Nemzetiségű Általános Iskola
Sármellék, Sármelléki Általános Iskola
Székesfehérvár, Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola

Referenciaintézmények:
Balmazújváros, Balmazújvárosi Általános Iskola
Dorog, Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola  Zrínyi Ilona Tagiskolája
Hatvan, Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola
Karancslapujtő, Mocsáry Antal Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Orosháza, Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Osztopán, Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Osztopáni Tagiskolája
Százhalombatta, Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium
Zalabér, Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Több éve végzett kiemelkedő KGYTK-s felkészítő munkájukért Mester és Tanítványa Díjjal és Díjoklevéllel ismerték el a felkészítő szülők és a mentorpedagógusok tevékenységét is.  

Díjokleveles szülők:
Sajtos Attila; Sajtos Kövesi Diána, Dorog

Díjokleveles pedagógusok:
Papp Katalin, Zalabér
Molnár Klára; Dankó József; Balogh Balázs; Csapó Mária; Kolonics Péter, Dorog
Szuláné Eckhart Laura; Kalácsa Mónika, Százhalombatta
Kovácsné Nagy Róza; Ráczné Posta Rózsa, Orosháza
Koklácsné Korom Vellás Gyöngyi, Karancslapújtő

Mester és Tanítványa Díjas pedagógusok:
Cseh Németh László, Zalabér
Árvai Ilona, Mesztegnyő
Kádár Krisztina, Mány
Harangozó Csabáné, Kisnána

A konferencia azzal az egyetértéssel zárult, hogy a XV. Kutató Gyerekek Tudományos Konferencia című versenyt kiterjesztik a határon túli magyar tehetségpontok számára is, és a 2015/16-os tanévre már Kárpát-medencei KGYTK címmel hirdeti meg a KGYTK Tehetségsegítő Tanács.

Kiss Albert és Dézsi Ágnes