Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Levelező tagjává választotta Csermely Péter professzort a Magyar Tudományos Akadémia

2013. május 8.

Huszonhat kiemelkedő elismertségű kutató – köztük Csermely Péter professzor, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és az Európai Tehetségsegítő Tanács elnöke – az Akadémia levelező tagja lett a közgyűlés első napján megtartott szavazás eredményeként.

Az Alapszabály szerint az választható taggá, aki az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkezik, és "aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli". Az akadémikusválasztást megelőző eljárásban az MTA 141 doktorára érkezett ajánlás, a jelölési szakaszban 40 fő kapta meg a tudományos osztályokon a minimálisan szükséges ötvenszázalékos többséget, végül az Akadémikusok Gyűlése 26 főt választott levelező taggá.

Csermely Péter professzor a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és az Európai Tehetségtanács elnöki posztjának betöltése mellett a Kutató Diákok Mozgalom megálmodója és elindítója, aki 2004-ben munkásságáért átvehette az Európai Unió Descartes-díját és számos egyéb elismeréssel is rendelkezik.

A 26 levelező tag mellett 31 rendes, 18 külső és 20 tiszteleti taggal bővült az akadémikusok létszáma. Az idén megválasztott rendes tagok között van Sólyom László volt köztársasági elnök, aki amellett, hogy nagyszerű tudós, a tehetséggondozást is kiemelkedő ügynek tekinti, ezért 2011-ben megalapította a Sólyom-ösztöndíjat, amely a tehetséges fiatalokat segíti. Rendes taggá választották továbbá É. Kiss Katalin kutatóprofesszort is, akit többek között a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület alapító tagjaként is ismerhetünk.

A Magyar Tudományos Akadémiának a 2013. évi tagválasztást követően 303 rendes, 61 levelező, 193 külső, illetve 235 tiszteleti tagja van.