Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A magyar DDStudio csapata világbajnoki címet nyert a 2021-es RoboCup versenyen

2021. július 5.

2021. június 22. és 28. között online rendezték meg a RoboCup világbajnokságot, amelyre a világ minden pontjáról érkeztek csapatok. Az OnStage kategóriának „Best Hardware” világbajnoki címét a Bacsur Dániel – a Matehetsz korábbi tutoráltja – és a Halász Dávid alkotta DDStudio csapata nyerte el.

A hagyományok szerint az OnStage kategórián belül a résztvevők egy összetett, kétperces színpadi produkciót adtak elő az általuk tervezett és megépített, összeszerelt robotokkal. „Csapatunk egy robotzenekarral készült a versenyre, amelyben szerepelt egy automatizált zongora-robot és egy dob-robot, akiket egy különálló zongorával, illetve egy elektromos gitárral kísértünk. A projekten egy éve kezdtünk el dolgozni – a folyamat magába foglalta a tervezést, illetve az összetett hardware és software kivitelezését és fejlesztését. Ezt megelőzően mindketten az Opera és a Madách színház gyerekszínészei voltunk, többek között a RockSuli előadás „bandatagjai”. Amikor a Covid járvány miatt bezárták a színházakat, úgy döntöttünk, hogy a RoboCup zsűrijét egy zenekarral szeretnénk megörvendeztetni” – meséli Bacsur Dániel, aki négy esztendeje vett részt a Matehetsz Tutor Programjában.

 

A verseny online zajlott, ahol bonyolult, speciális feladatokat kellett a résztvevőknek megoldaniuk pontokért cserébe. A szakértői zsűri egyhangú döntése alapján, hazánkat képviselve, az OnStage kategóriának „Best Hardware” világbajnoki címét nyerte el a két fiatal magyar tehetség, akiknek ezúton is szeretettel gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk.

A videó itt tekinthető meg: