Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A Magyar Templeton Program záró szakmai konferenciája

2017. április 3.

2017. március 25-én került megrendezésre a Magyar Templeton Program eredményeit bemutató záró szakmai konferencia. Az egyedülálló tehetségazonosító és tehetségtámogató, kísérleti program 2015 és 2017 között valósult meg. A szakmai zárórendezvény az elmúlt két év eredményeit és a legjobb gyakorlatait foglalta össze.

A konferenciát Szécsi Anikó, a program projektmendzserének előadása nyitotta meg, aki összefoglalta a kétéves folyamat céljait, tartalmát, valamint annak általános eredményeit. A Magyar Templeton Program egy különleges kísérleti program volt, amely elsőként Magyarországon valósult meg, számos szakmai újítás keretében. A program fő finanszírozója és egyben névadója a Templeton World Charity Foundation, melyet egy magyar pilot rendszerben, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) valósított meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az EFOP 3.2.1-15-2016-00001 „Tehetségek Magyarországa” projekt társtámogatásával.

A program fő célja mintegy 300, 10-29 év közötti magyar kivételes kognitív tehetség megtalálása és tehetségtámogatása volt, valamint az, hogy számukra egy támogató, kreatív közösséget hozzon létre a program minden érintettjének, kiválóságoknak, mentoroknak, szakértőknek a közreműködésével. A program időben két nagyobb egységet alkotott: az előkészítést, azaz a programra kidolgozott beválogatási és támogatási módszertan megalkotását követően 2015 szeptemberétől egy fél éven át a tehetségek beválogatása zajlott a magyar tehetséggondozás történetében eddig valaha volt legintenzívebb kampány segítségével, melynek eredményeként közel 20 000 jelentkező töltötte ki az online teszteket. A tizenéveseknél az online, kognitív és nem kognitív képességek és motiváció felmérése után 230 fiatal, a huszonévesek közül pedig a produktumot, az elért eredményeket bemutató pályázatot követően 120 ifjú tehetség kapott meghívást a személyes interjúkra. Közülük összesen 315 Junior Templeton Fellow, 10 és 29 év közötti fiatal került be a programba. Ezután, 2016. márciusától egy éven át a beválogatott kivételes kognitív tehetségek egyéni haladási terv mentén és a személyes igényeik folyamatosan monitorozása alapján zajló, személyre szabott tehetséggondozása valósult meg.

A magyar szakemberek által kidolgozott és megvalósított program mottója „Tehetség szabadon” volt: egyszerre adott keretet, és szabadságot is a benne tevékenykedőknek. A tehetségek önkéntes alapon vettek részt a programban, és a számukra kidolgozott online platformon keresztül szabadon jelentkezhettek bármely, a számukra személyesen felajánlott alkalomra. Ez az elv hozzájárult ahhoz, hogy a fiatal tehetségek megtanuljanak felelősen és önállóan döntéseket hozni, ami segíti majd őket abban, hogy egyénileg sikeressé váljanak és a társadalom számára is hasznos tevékenységet végezzenek. A programban dolgozókat a csapatmunka, az együttműködés, valamint az ezt szolgáló állandó tudásáramlás és tudásmegosztás jellemezte. A kétéves tehetségtámogató tevékenység számos egyedi jellemzőt tudhat magáénak. Ilyen különleges tulajdonsága a beválogatás módszertana, a program lebonyolításához szükséges programmátrix megalakítása, a networking hangsúlya, valamint a szülők bevonása is.

A konferencia következő előadásában dr. Péter-Szarka Szilvia a Magyar Templeton Program szakmai vezetője a program innovatív megoldásairól számolt be. A program alapvető kiindulása egyfajta fordított utat igényelt, hiszen nem egy már meglévő rendszerhez kereste a fiatalokat, hanem először a fiatalokat kereste meg, majd számukra ajánlott egy egyénre szabott, iskolán kívüli tehetségtámogató programot. A folyamat összesen 500 program segítségével, egy fiatal számára átlagosan 16 programmal valósult meg. A program sokat köszönhet a beválogatáskor már kiépült Tehetséghálózatnak is, valamint egy olyan szakértői munkacsoportnak és a szülői közösségnek, akik támogatták a fiatalok aktív részvételét a programban.

A program szakmai vezetője részletesen bemutatta a program beválogatásának módszertanát, algoritmusát is. A program nem egy jól bevált utat követett, hanem első, pilot programnak számít, melyben az autonómia és a gyerekek megkérdezése, véleményük, gondolataik bevonása elengedhetetlen volt. Természetesen a szabadságnak is megvan az ára, de ezt a szabadságot tanulni kell és lehet is – fejtette ki a program szakmai vezetője.

A módszertan és az autonómia mellett az új programtípusok (Fellow-k előadásai, „Beszélgetés egy kiválósággal”), a mentorálás komplex rendszere, a nyári táborok, a társadalmi és személyes felelősségvállalás koncepciója is mind innovatív megoldásként szolgálták a program sikerességét és sokszínűségét. A több mint 300 Fellow számára nyújtott program mellett a Magyar Templeton Programon belül egy kisebb, azonban fontos programelem is megjelent, mely a "Nebraskai Csillagos Ég" néven valósult meg. A Nebraska Starry Night itthonra adaptált megfigyelési módszer segítségével megtalált 150, 5 és 8 év közötti, kivételes kognitív tehetség számára egy egynapos tehetségműhely is megvalósult.

Az összefoglalók után szakmai előadások keretében kaphattunk további részletes információkat a programot segítő szakemberektől. Dr. Kovács Kristóf az Esterházy Károly Egyetem és a Mensa HungarIQa Egyesület képviseletében az IQ méréséről és a kivételes kognitív képességekről tartott szakmai összefoglaló előadást, bemutatva az adaptív tesztelés előnyeit. Ezt követően Dr. Klein Balázs, a Peopletest ügyvezető igazgatója a program során alkalmazott szókincstesztről és a hatástanulmány fontosabb konklúzióiról számolt be. A hatástanulmány kapcsán elmondta, a résztvevők és a kontrollcsoport véleményét is összevetve egyértelműen megállapítható, hogy a program jelentősen tudta segíteni a Fellow-k szakmai és egyéb kapcsolati hálójának növekedését. A program végén készített felmérések azt mutatják, erős és összetartó közösség jött létre a Fellow-k, a csoportfacilitátorok, a mentorok és a szakmai stáb tagjaiból. A szakmai előadások sorozatát Fuszek Csilla, az EU kiterjesztés program koordinátora zárta, aki egy nemzetközi kitekintést, a Magyar Templeton Program EU kiterjesztésének lehetőségeit mutatta be, illetve rövid bepillantást engedett az ún. Bölcsesség Könyvbe, amely számos, a témában folytatott beszélgetés eredményeként a Fellow-k bölcsességről vallott gondolatait tartalmazza.

A szakmai konferencia utolsó blokkjában Farkas Alexandra, Világos Blanka és dr. Tóth-Vajna Zsombor Junior Templeton Fellow-k, Palugyai István és Zsoldos Dávid mentorok, valamint Göntér Mónika, Zsitnyányi Ágnes és Vajda Zsolt csoportfacilitátorok osztották meg gondolataikat egy kerekasztal beszélgetés keretében. A beszélgetés rávilágított a Templeton program legizgalmasabb pontjaira, és ízelítőt adott a résztvevők és az őket segítő szakemberek elmúlt egy évéről. A beszélgetés zárómondataként elhangzott: a tehetség fontos, de a siker elképzelhetetlen gyakorlás, munka, szorgalom és szenvedély nélkül, és mindehhez a program sok segítséget adott.

A szakmai konferenciát a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) szervezésében valósult meg az EFOP3.2.1-15 „Tehetségek Magyarországa Program” kiemelt projekt és az NTP-HTSZ-M-16 „Hazai tehetségfejlesztő szervezetek és közösségek támogatása” pályázati forrás felhasználásával.

Fotók: Mayer András