Menü megnyitása

Magyarországról a Nagyvilágba

2015. május 13.
Határtalan tehetségek – fotókiállítás @ DT

A Design Terminálban tartott kiállítás részleteiről itt lehet olvasni bővebben.

Kiemelkedően tehetséges magyar fiatalok külföldi tapasztalatszerzését, nemzetközi versenyeken való részvételét támogatta európai uniós forrásból a MATEHETSZ által koordinált Tehetséghidak Program. A 2012. és 2015. között megvalósuló program keretében három alkalommal jelent meg nyilvános felhívás, melyre az országszerte működő több mint 1000 Tehetségpont – állami és egyházi fenntartású iskolák, civil szervezetek és más tehetséggondozó műhelyek – nyújthatták be pályázataikat.

Közel a csúcshoz
 
A felhívásokra olyan, elsősorban általános és középiskolás korú, illetve felsőoktatási tanulmányaik első éveiben járó kiemelkedően tehetséges fiatalok nemzetközi utazási igényeit vártuk, akiknek – fiatal koruk ellenére – korábbi pályája, teljesítménye biztosítékot jelentett arra, hogy az elnyert nagy értékű nemzetközi utazási támogatás valóban hozzájárul a szakmai fejlődésükhöz, tehetségük kibontakoztatásához és ezen keresztül a magyar tehetséggondozás nemzetközi elismertségének növeléséhez.
 
 
A támogatás elnyerése érdekében a pályázó diáknak és az őt támogató Tehetségpontnak részletes tervet kellett benyújtani arról, hogy az utazás célja milyen módon járul hozzá az ígéretes fiatal tehetségének kibontakoztatásához. Minden résztvevőt arra kértünk, hogy hazaérkezése után részletes, fényképes beszámolóban foglalja össze élményeit, ossza meg velünk sikereit, eredményeit.
 
A falakon látható fotók tehát amatőr felvételek: az utazások emlékezetes pillanatait megörökítő pillanatképek, melyek nemcsak a versenyzés izgalmas perceit, az eredményhirdetés ünnepi pillanatait, a labormunka koncentráltságát vagy egy fellépés virtuozitását villantják föl, hanem az utazás élményét, az első átszállást egy nagy nemzetközi légikikötőben, a prospektusokból ismert felvételek valódi megpillantásának „aha”-élményét, a nagyvilágra való rácsodálkozás örömét.
 
 
Mert a tehetség nem ismer határokat. A legkiválóbbak átlépik a szakterületek határait, összekapcsolják művészet és tudomány megközelítésmódjait és valódi európai, sőt világpolgárként szabadon mozognak mindazokon a színtereken, ahová érdeklődésük, ambíciójuk, képességeik, tudásuk és kitartásuk révén eljuthatnak. Ők a jövő magyar tehetségei. Büszkék vagyunk rá, hogy a Nemzeti Tehetség Program európai uniós pályázata, a Tehetséghidak révén hozzájárulhattunk első nemzetközi tapasztalataik megszerzéséhez.
 
Poznani csoportkép az úszókról
 
Határtalan tehetségek számokban:
  • 3 év
  • 30 célország
  • 111 utazás
  • 387 kiutazó (tehetséges fiatalok és felkészítő tanáraik, kísérőik).