Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Megjelent az Arany János Programok megvalósítását szolgáló ösztöndíj támogatás rendjéről, feltételeiről szóló kormányrendelet

2020. május 20.

Az ösztöndíjak kifizetéséhez szükséges többletforrást kormányhatározat biztosítja

Az Arany János Tehetséggondozó Programban és az Arany János Kollégiumi Programban nyújtott ösztöndíjak kifizetése a 2022/2023-as tanévtől indul. A tanulmányi eredmény alapján juttatott havi 20-40 000 forint közötti tanulmányi ösztöndíj a Programok által biztosított komplex pedagógiai támogatásba integráltan sokkal eredményesebb lehet, mint különálló juttatásként. A kormány erre éves szinten több mint 800 millió forintot biztosít.

Kik esélyesek az ösztöndíj elnyerésére? A tehetséges, ugyanakkor hátrányos helyzetű, köztük roma származású, középiskolai tanulók. 

Az Arany János Programok eredményességét az elmúlt években végzett vizsgálatok is alátámasztották, mivel ezek nélkül a tanulók mintegy negyede alacsonyabb képzési szinten vagy valószínűleg egyáltalán nem tanult volna tovább. Az Arany János Programokban tanévenként több mint 3000 tanuló vesz részt. A programban résztvevő szakképző intézmények 2020 szeptemberétől az új szakképzési ösztöndíjrendszer részesei lesznek. Az ösztöndíjat felmenő rendszerben vezetik be.

Az Arany János Tehetséggondozó Program idén ünnepli 20. jubileumát. Az erről szóló kisfilm-sorozat ezen a linken érhető el.