Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Mentorprogram-bemutatók, előadások, díjátadók – lezajlott a KGYTK II. Országos Tehetségnapja

2014. július 2.

Beszámolónk a június 18-i rendezvényről.

A rendezvényen résztvevők bepillantást nyerhettek a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciára felkészítő kiemelkedő mentorprogramokba, a mentoráltak és a mentorok közös alkotó tevékenységeibe, valamint a közös munka eredményeként létrejött pályamunkák prezentációiba. A tehetségnapon résztvevő Fodor Erika (a KUTOSZ tiszteletbeli elnöke, a MATEHETSZ elnökségi tagja) és Bényei Éva Bernadett (a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnöke) egyaránt jelezték az általuk képviselt szervezetek és a KGYTK TT együttműködési lehetőségét, valamint annak elmélyítési szándékát.  A Tanács elnöke bejelentette, hogy elindította a KGYTK határon túli magyar területekre történő kiterjesztését és a 2014/15-ös tanévben Kolozsvárról is várhatók versenyzők.

A tehetségnapot köszöntötte Karsay Ferenc, Budapest XXII. kerület Budafok-Tétény alpolgármestere, dr. Németh Géza, a Budapest-Budafoki Református Egyházközség gondnoka és Bencze Péter, a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola igazgatója.

Plenáris előadások hangoztak el a hátrányos helyzetű tehetségígéretek gondozásáról:
Dr. Zsolnai Józsefné dr. Mátyási Mária PhD
, egyetemi docens, intézetigazgató, Pannon Egyetem MFTK Neveléstudományi Intézet, Pápa: A tehetségnevelés személyi feltételei.
Csemer Patricia, MATEHETSZ alprojektvezető: Új utak és esélyek a hátrányos helyzetű gyerekek tehetségfejlesztésénél.
Kiss Albert, KGYTK Tehetségsegítő Tanács elnöke: Esély és ösztönzés komplex mentori program - a tehetségígéretek és mentoraik közös alkotó munkájának segítéséért.
Bényei Éva Bernadett, a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnöke: KutDiák mozgalom – átjárhatóság a KGYTK és a KutDiák között.

Bemutatkoztak a tehetségígéretek, tehetségek KGYTK-s előadásaikkal és a mentoraik mentorprogramjainak prezentálásával:
Paulik Krisztina Beáta
5.o. Így trécselnek a menők, avagy a Mocsáry Antal Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felső tagozatos tanulóinak diáknyelvi szóhasználata. Kökény Adrienn (Paulik Krisztina Beáta mentora).
Molnár Villő 7.o. Az intézményes zeneiskolai oktatás előzményei Dorogon (1880-1953). Pusenyák Viktória 7.o. Üzenetek az utókornak egy kéziratos osztálynaplóban 1948-1949-ből. Kovács Lajos – Pusenyákné Tavasz Tünde – Kovács Klára (Pusenyák Viktória és Molnár Villő mentorai).
Krempf István 8.o. A bütykös hattyú helyzete, elterjedése és vonulásának kutatása Magyarországon. Balogh Balázs (Krempf István mentora).
Szalay Milán – Bogdán Richárd 6.o.: Hogyan vehetjük ki a rézgálicot és a konyhasót a rézgálicoldat és a konyhasóoldat elegyéből?


Bogdán Richárd és Szalay Milán


Művészeti produkciókat mutattak be tehetségígéretek és tehetségek:
Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola tanulói és tanára furulyáztak, valamint Megyeri-Kiss Réka gyimesi népdalokat énekelt. A Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészet Iskolából Zsohár Veronika szavalat és Dézsi Réka zalai népdalokat énekelt.


A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola tanulóinak és tanárának produkciójaSzekcióüléseket rendeztek a hátrányos helyzetű tehetségígéretek mentorprogramjaival kapcsolatosan:
I. szekció: Hátrányos helyzetű tehetségígéretek gondozása – Mentori programok a KGYTK régióiban (szekcióvezető: Cseh Németh Zsuzsanna).
II. szekció: A kgytk-zalaber.hu weblap működtetésének tapasztalatai (mentortevékenység a nevezéstől az eredmények feltöltéséig) – A KGYTK Diákszervezetének működtetése  (szekcióvezető: Tanainé Szeghy Rita).
III. szekció: Igazgatói szekció - Tehetséges tanulók átmenetének segítése a KGYTK-ból a TUDOK-ba (szekcióvezető: Dézsi Ágnes).

Mester és Tanítvány Oklevelek és Díjakat adott át a KGYTK TT elnöke:
KGYTK Mester és Tanítványa Díjokleveleket kaptak: Kökény Adrienn; Kovács Lajos; Pusenyákné Tavasz Tünde; Balogh Balázs tehetségnevelők, akik több éven keresztül kiemelkedő tehetségnevelő munkát végeztek tanítványaiknak a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája című komplex tanulmányi versenyre történő felkészítésében.

KGYTK Mester és Tanítványa Díjat kaptak: Molnár Klára, aki több éven keresztül kiemelkedő, példa értékű tehetségnevelő munkát végzett tanítványainak a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája című komplex tanulmányi versenyre történő felkészítésében. Nagyné Bitter Ilona címzetes igazgató, tehetségnevelő, aki több éven keresztül kiemelkedő tehetségnevelő munkát végzett és a KGYTK Országos döntőt koordinálta.


Molnár Klára


Nagyné Bitter Ilona


A program az NTP-TTM-13-009 azonosító számú pályázat keretében valósul meg.