Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Mindent a tehetségért - a tehetségről mindent

2019. december 5.

A tehetség kézikönyve címmel jelent meg az átfogó, a Matehetsz 10 évnyi tapasztalatát, szakmai anyagait összegző kézikönyv - egyelőre online változatban

A tehetség kézikönyve című kiadvány online publikálása a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) tíz éves működése során összegyűjtött szakmai tapasztalatok és kutatási eredmények közzététele, elsősorban pedagógusok, tehetségsegítő szakemberek, szülők számára.

Az elektronikus (pdf, epub, mobi, webtartalom) formában ingyenesen letölthető kézikönyv harminc szerző két éven át tartó munkájának eredménye. A kézikönyv a műfajához hűen bemutatja a hazai tehetségsegítés történetét, a tehetséggondozás legkorszerűbb pedagógiai és pszichológiai alapjait, a különböző tehetség-modelleket, a fejlesztőprogramok jellemzőit; kitér az intelligencia, a kreativitás, a tehetségazonosítás fogalmaira, taglalja egyebek mellett a versenyek szerepét, a genetika és a környezeti hatások arányait, valamint bemutatja az utóbbi évtizedek magyar programjait és nemzetközi tendenciáit.

A köznevelési tantárgyakat és az emberi alkotótevékenység sokféleségét is szem előtt tartva a könyv 14 nagy tehetségterületet emel ki és mutat be, ezek a matematika, biológia, kémia, fizika, irodalom, nyelv, zene, vizualitás, sport, tánc, informatika, valamint bemutatásra kerülnek a vezetői, a spirituális és a szociális terület tehetségjellemzői is.
A korszerű elektronikus publikáció lehetőségei között, a kiválóan strukturált tartalomjegyzék alapján az érdeklődők kedvükre válogathatnak a különböző témák, kisebb-nagyobb fejezetek között.
A kézikönyv szerkesztőbizottságának tagjai: Dr. Balogh László (elnök), Bajor Péter, Bucsi Szabó Zsolt, Dr. Polonkai Mária, Prof. Dr. Révész György. A szerzők bemutatása a kézikönyvben megtalálható.

A kézikönyve megjelenését a Matehetsz 2019.12.05-ei sajtótájékoztatóján jelentette be.

Prof. Dr. Csermely Péter akadémikus, a Matehetsz tiszteletbeli elnöke, az előszóban írt, megfontolandó gondolatok mellett a tehetségeket segítők számára fogalmaz meg alapvető szempontokat: "Milyen értékeket mutatunk meg nekik mi magunk a saját munkánkkal, a saját életünkkel? Mennyire tudják a tehetségeink mások önzetlen szolgálatának szentelni az életüket? Mennyire tudják befogadni és továbbadni azt a szeretetet, amely nélkül bármelyik sikeres élet vajmi keveset ér? Ebben a könyvben mindegyik fejezet szól erről a szeretetről és erről az értékrendről is valahol a sorokban (vagy a sorok között). Arra kérem azokat, akik e sorokat olvassák, hogy ne csak olvasmányaikban, hanem életük minden pillanatában törekedjenek arra, hogy olyan példát mutassanak a tehetségeknek, amely jó és hiteles."

Az ingyenesen letölthető online kiadvány megjelenését a Nemzeti Tehetség Program támogatja (az NTP-HTSZ-M-18 és az NTP-HTSZ-M19 kódjelű pályázatok).