Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A nemzetközi tehetséghálózat jószolgálati nagykövete – 10 éves a Budapesti Európai Tehetségközpont

2022. március 23.

Idén tavasszal épp 10 éve annak, hogy Prof. Csermely Péter a 2011 áprilisában Budapesten, a tehetségtámogatás témakörében tartott Európai Elnökségi Konferencia nyitó előadásában bemutatta a MATEHETSZ által életre hívott, akkor még mindössze 450 Tehetségpontot összekötő, együttműködésen alapuló tehetséghálózat céljait és eredményeit. Európában a tehetségtámogatásnak ez a fajtája teljesen újszerű volt, inspirálóan hatott az európai szakértőkre, tehetséggondozókra, később magára a tudományterületre is. Hamarosan a hazai és az európai szakemberek között párbeszéd és közös gondolkodás indult el egy európai tehetségsegítő hálózat létrehozásával kapcsolatban.

A később létrejött hálózat szempontjából két, mondhatni történelmi jelentőségű esemény egybeesése tudta felgyorsítani a folyamatot: 2012-ben Prof. Csermely Pétert az ECHA (Európai Tehetségtanács) elnökévé választották, ugyanakkor a Nemzeti Tehetség Program döntéshozói is felismerték a közös európai munka jelentőségét és abban Magyarország potenciális vezető szerepét.  Ennek folyományaképp az NTP 2012 óta töretlenül támogatja az európai hálózat életre hívására és munkájának koordinálására létrejött Budapesti Európai Tehetségközpontot (EUTK).
Talán nem túlzás azt mondanunk, hogy ez egy igazi jószolgálati munka, amin keresztül Európa megismerheti a kiemelkedő magyar tehetségsegítő jó gyakorlatokat.  Az ETSN koordinálása jelenlétet és súlyt biztosít a hazai tehetséggondozásnak, ugyanakkor a hazai tehetségpontok is kapcsolatba kerülhetnek az európai tehetséggondozás élvonalát képviselő szakértőkkel, tapasztalatot szerezhetnek külföldi jó gyakorlatok implementálásában.  A tehetséggondozásban, a tudomány szintjén ez korábban is jelen volt, de a hálózat hatására felgyorsult tanárok, nem egyetemi szakemberek előtt pedig mostanában nyílt meg először nagyobb léptékben ez a lehetőség.                                                          
Szinte a Központ megalakulása óta érkeznek az EUTK-ba a magyar tehetséggondozás jó gyakorlatai iránt érdeklődő külföldi delegációk. Az EUTK által szervezett workshopokon a tehetségpontokban dolgozó kollégák a tehetségtámogatás legújabb hazai és külföldi eredményeivel ismerkedhetnek meg, a szakterület kiemelkedő hazai és külföldi szakértőivel találkozhatnak.A közelmúltban járt nálunk egy cseh tanári csoport és egy török egyetemi tanárokból álló delegáció is, akik a hazai tehetségfejlesztő tréningek, egyetemi kurzusok tartalmát jöttek megismerni, illetve középiskolákban tettek látogatást. 
A 2012-ben elkezdődött szervező, az európai kollégák közötti egyeztető munka 2015 végére érett be.  Nemzetközi szakértők segítségével 2015 nyarán kiválasztásra került az első tizennégy Európai Tehetségközpont – köztük a MATEHETSZ is –, akikből 2015 szeptemberében az Európai Parlament brüsszeli épületében magas rangú tisztviselők, valamint parlamenti képviselők jelenlétében hivatalosan megalakult az Európai Tehetségsegítő Hálózat (ETSN). Ekkor a Hálózatnak csupán központjai voltak még – e központok segítségével épül ki azóta is folyamatosan az Európai Tehetségpontok rendszere. 2022 elejére, a pandémia által okozott nehézségek ellenére, az elmúlt hat évben az ETSN a legnagyobb – közel 450 intézményt tömörítő – európai civil szervezetté vált. Tagjain keresztül több ezer olyan pedagógust és tehetséggondozó szakembert képvisel, akik számára a tehetséggondozás kiemelten fontos ügy. A megalakulás óta egy folyamatos átalakulásban lévő, fejlődő rendszer, amelynek egyenrangú tagjai a Hálózat csomópontjait alkotó Európai Tehetségközpontok és a Hálózat pontjait alkotó Európai Tehetségpontok. Az elmúlt években tehát egy újszerű hazai jó gyakorlat európai implementálásának lehettünk a tanúi.
Az EUTK munkája, mintaadó tevékenysége az ETSN-en keresztül több ország tehetségügyének komoly támogatást tudott nyújtani. Nagy hatással volt többek közt a német állami tehetséggondozó programra, a holland tehetségtérképre és a horvát tehetségközpont megalakulására is. A közös európai összefogás eredményeképpen elkészült az ETSN honlapja, ami az európai tehetségtámogatás intézményeinek sokszínűségét tette láthatóvá.  A honlapon található tehetségtérkép megjeleníti a világ 48 országából az ETSN-hez csatlakozó intézményeket. 
Az EUTK folyamatosan dolgozik a hálózat stratégiai továbbfejlesztésén, az ETSN működési elveit meghatározó alapértékeknek – mint például az együttműködés, egymás önzetlen gazdagítása – a biztosításán. Gyakran megszervezi a hálózat közös programjait is, hogy minél inkább hozzájáruljon az európai tehetségek megtalálásához és sokszínű támogatási rendszerének kifejlesztéséhez.

Az első Network Council tagjai 2016 őszén: Dr. Colm O' Reilly az ír, Antonios Apostolou, a görög, Prof. Mojca Juriševič, a szlovén, Fuszek Csilla a magyar Tehetségközpont vezetője
A frissen kinevezett tagok mellett Prof. Dr. Csermely Péter, az ECHA akkori elnöke, Prof. Lianne Hoogeveen a holland Tehetségközpont akkori vezetője, az ECHA jelenlegi elnöke és Novák Katalin, akkori család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, jelenlegi köztársasági elnök látható.