Menü megnyitása

Nők a tudományban Kiválósági Díj

2017. március 3.

A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet idén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakmai közreműködésével és az Unesco Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével ítél oda. Az agrártudományok, az információs technológia és a műszaki tudományok területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal kutatónők pályázatait díjazzák az idei évben. A díj fővédnöke Prof. Hargittai Magdolna akadémikus, a díjátadót Prof. Dr. Barnabás Beáta akadémikus, az Akadémia főtitikárhelyettese nyitja meg, helyszíne: 1051 Budapest, Magyar Tudományos Akadémia,  Kisterem (2. emelet) Széchenyi István tér 9. 

Az elismerést évről évre olyan fiatal kutatónők nyerhetik el, akik kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel szakterületükön, és aktív részesei a hazai tudományos életnek; mindemellett készek részt vállalni a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítéséből a fiatal lányok körében, így inspirálva környezetüket.

A fiatal kutatók elismerésével szeretnék sikereiket hazai szinten is láthatóvá tenni, egyben megerősíteni őket abban, hogy teljesítményük az egész társadalom számára kiemelkedő fontossággal bír.

A Nők a Tudományban Egyesület tagjai hisznek abban, hogy a sikeres kutatók és innovátorok – különösen, a fiatal kutatónők – felkutatása, bemutatása és jutalmazása kiemelten fontos Magyarország tudományos és gazdasági versenyképessége szempontjából.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével valósulhat meg.

A Nők a Tudományban Egyesület egy országos hálózat, tagjai női és férfi kutatók, egyetemi oktatók, mérnökök a tudomány és innováció minden területéről, akik közös elkötelezettséggel képviselik a nemek közötti esélyegyenlőség ügyét a tudomány és kutatás területén.

Az Egyesület célja, hogy vonzóvá tegye a technológiaorientált szakmákat a középiskolás lányok számára is és ezzel csökkentsék a mérnök és informatikus szakember hiányt. Feladatának tekinti, hogy konferenciák szervezésével és egy saját díj átadásával felhívja a figyelmet a női innovátorok társadalomban és gazdaságban betöltött szerepére. Szemléletformáló, stratégiai együttműködéseket alakít ki cégekkel és egyetemekkel, annak érdekében, hogy együttes összefogással, szektorokon átnyúló kooperációkkal küzdjenek a nők alulreprezentáltsága ellen a tudományos és technológiai területeken.