Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Nyári táboraink

2013. szeptember 6.

A Tehetséghidak Program keretében 2013. június 24-augusztus 28. között,  nyolc tehetségterületet lefedő 29 nyári tábor valósult meg. Az Intenzív Szünidei Tehetségfejlesztő Programok során 1710 táborozó diáknak biztosítottunk lehetőséget, hogy ismert és elismert oktatóktól tanuljanak és életre szóló élményeket, tapasztalatokat szerezzenek. 

A művészeti képzésben kulcsfontosságú, hogy a tanulók megfelelő mentort találjanak, fellépési lehetőségekhez jussanak és olyan társakkal, tanárokkal, művészekkel ismerkedhessenek meg, akik pályájukat döntően befolyásolják. A zenei tehetségeknek Balatonbogláron, Pomázon és Tatán könnyűzenei, komolyzenei és világzene tábort tartottunk. A fiatalok országosan és nemzetközileg ismert és elismert zenészek irányításával dolgoztak, a táborok végén kamarazenei koncerteken mutatták be produkcióikat a közönségnek. A táborban a növendékeket Kékesi Judit, Schmidt Eleonóra (zongora), Rozmán Lajos (klarinét) a Liszt Ferenc Zeneakadémia művész-tanárai, Bolyky Zoltán hegedűművész, karmester, Káip Róbert, a Magyar Rádió Zenekar harsona művésze, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanára instruálták.

Az idei nyár a sporttehetségeknek is tartogatott érdekes programokat. A „Sporttehetség táborban” a diákok szakemberektől kaptak segítséget a helyes táplálkozáshoz, a mentális felkészüléshez, a rekreációhoz, és a stressz-kezeléshez. A hét folyamán a táborozók neves, sikeres élsportolókkal (Dombi Rudolf, Karászi Roland) és sportszakemberekkel találkoztak, akikkel inspiráló beszélgetéseket folytattak. A táncosok tánctáborban mélyíthették el tudásukat Nyíregyházán, a sakkot kedvelők pedig négy nagymester (Rapport Richard, Kállai Gábor, Ruck Róbert, Horváth József) irányításával sajátíthatták el a játék fortélyait.

A Balaton melletti Káptalanfüreden zajlott a Kutató Diákok Nyári Tábora. A táborban a TUDOK Döntő, a KutDiák Esszépályázat és Poszterverseny, az Ifjúsági Innovációs Verseny, valamint a Junior Fresh verseny díjazottjai vehettek részt. A szünidei programon a táborozók találkozhattak és eszmecserét folytattak számos kiemelkedő tudóssal, közéleti személyiséggel, mint például Sólyom László alkotmányjogász akadémikus, volt köztársasági elnök; Csermely Péter akadémikus, a KutDiák Mozgalom alapítója; prof. Dinnyés András, a Biotalentum Kft. igazgatója; Závada Pál Kossuth-díjas író; Fábri György, az ELTE rektor-helyettese és dr. Zacher Gábor, toxikológus.

Szintén fiatal kutatókat célzott a szegedi „Élettudományi tábor”, amelyet 40, főként 11. évfolyamos biológia iránt érdeklődő diáknak szerveztünk. A tábor célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek egy igazi kutató intézet életével, munkájával. Az előadásokat az SZTE oktatói és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói tartották.

A matematikai tehetségeknek két turnusban szerveztünk MAMUT (Matematikai Mulatságok) tábort, amely a problémamegoldó és absztrakciós készségek fejlesztését, felszabadult gondolkodásra nevelést tűzte ki célul.

Táboraink integráltak, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű diákok is nagy számban jelen voltak. A Muzsikál az Erdő táborunk célja képzőművészeti és zenei téren tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozása, szakmai fejlesztése nyári táborozás formájában.

A képzőművészeti és zenei tehetségeket célzó programok mellett népszerűek voltak a dráma és szépirodalom táboraink is, csakúgy, mint a fővárosba szervezett média tábor, amely a média világában meghatározó három szakma – film, fotó és design – műhelytitkaiba engedett bepillantást. A szépirodalmi táborunk vendége volt Barnás Ferenc író, az Aegon Művészeti Díj idei nyertese. 

Szintén Budapesten tartottuk az „Építészet és épített környezet tábort", melynek fő célja a fiatalok önbizalmának és önálló gondolkodásának fejlesztése, a környezettudatos gondolkodásuk kialakítása, valamint egyéni és csoportos projektfeladatokban önálló alkotások létrehozása volt. A tábor előadói között volt Dévényi Tamás, Podmaniczky- és Ybl-díjas építész; Erő Zoltán, Europa Nostra díjas építész; Tóth Krisztián és Fazekas János hídmesterek valamint Bali János, Liszt-díjas zenész-matematikus. 

Az Agy-tréning táborunk szakmai programja mind a nyolc tehetségterülettel foglalkozott. A tábor tréning formájában és játékos foglalkozások keretében valósult meg, melyeket sportlehetőségekkel és interaktív szabadidős programokkal egészítettünk ki. A programok tervezése során a szakemberek nagy súlyt fektettek a közösségépítésre, a kommunikáció-fejlesztésre, valamint a test és a szellem „edzésére” egyaránt. Személyiségfejlesztő táborunkban a diákok pszichológusoktól tanulhattak technikákat a sikerek és kudarcok kezelésére, önbizalmuk növelésére és erősségeik kibontakoztatására.

A nyári hónapok gazdag és változatos programokat kínáltak a fiatal diákok számára, hogy tapasztalatot szerezzenek, saját tehetségterületükön elmélyítsék tudásukat és olyan kapcsolati tőkét építsenek, amely karrierjük során meghatározó lehet. A hasonló érdeklődésű diákokkal és a szakemberekkel eltöltött minőségi idő sok élményt és feltöltődést adott az ország különböző részein élő tehetséges fiataloknak, akik izgatottan várják a következő nyári szünet táborozási lehetőségeit.