Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Országos Tehetségnap 2012.

2012. március 27.

Ígéretes ifjú tehetségeket díjaztak az Országos Tehetségnap alkalmából. A hazai és határon túli Tehetségpontok jelöltjei közül 17-en részesültek támogatásban. Az ünnepi alkalomból adták át „A Tehetségek Szolgálatáért” életműdíjakat is.

A rendezvényen Sólyom László korábbi köztársasági elnök, tehetségnagykövet arra hívta föl a figyelmet, hogy a minőségi tanárképzés beindítása a tehetséggondozás kulcskérdése. A rendezvényen fölszólalt Gloviczki Zoltán, a NEFMI közoktatásért felelős helyettes államtitkára is. Beszédében hangsúlyozta, hogy az új köznevelési törvény kiemelten kezeli e tehetséggondozás ügyét. Kitért arra is, hogy a készülő Nemzeti Alaptanterv a kötelezően oktatandó minimum, az elnevezésben is szereplő közös alap meghatározását célozza, a tehetségeknek ennél többet lehet és kell is kapniuk a közoktatás rendszerén belül. A rendezvényen, melyet a hazai és határon túli tehetséggondozó szervezeteket tömörítő Nemzeti Tehetségpont szervezett, az is elhangzott, hogy a Nemzeti Tehetség Programban eddig meghirdetett pályázatokon a lehetőségekhez képest négyszeres forrásigényt regisztráltak. A következő két év során hazai és EU-s forrásból mintegy 6,8 milliárd Ft értékben várható újabb pályázatok megjelenése.

Sólyom László

Az Országos Tehetségnapot immár hagyományosan a Tehetség Napja, Bartók Béla születésnapja alkalmából szervezte meg a Nemzeti Tehetségpont 2012. március 24-én. Az ünnepi eseményre a budapesti Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében gyűltek össze a hazai tehetségügy elhivatottjai, hogy kifejezzék meggyőződésüket: a tehetség nemzeti ügy, a fiatal tehetségek támogatása a jövő záloga!

A rendezvényen a 750 hazai és határon túli Tehetségpont és a Tehetségsegítő Tanácsok képviselői vettek részt, a tanácskozást köszöntötte Sólyom László korábbi köztársasági elnök, a Magyar Tehetség Nagykövete és Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke. Az Országos Tehetségnap megszervezésében és lebonyolításában aktívan részt vettek a Tehetségpontok: a tehetségnap díszvendégét, Horgas Eszter fuvolaművészt a Weiner Leó Zeneiskola növendékei kísérték, a programot záró divatbemutatón pedig a Debreceni Divat és Művészeti Szakközépiskola Tehetségpont diákjainak kreációi vonultak fel. A kávészünetben felszolgált édességeket a Ceglédi Cukrász Tehetségpont tehetséges diákjai készítették, a vendégek a Tehetségpontok Művészeti Tagozatának óvodásai és általános iskolásai által készített ajándékokat vehettek át.

Horgas Eszter

A hagyományokhoz híven ünnepélyes keretek között az Országos Tehetségnapon adták át a Tehetségek Szolgálatáért Életműdíjakat. A Tehetségek Szolgálatáért Életműdíj elismerésben részesült dr. Gambár Katalin főiskolai tanár, a Gábor Dénes Tehetségpont koordinátora, Oláh Gábor Péter kémiatanár, a Patrona Hungariae Iskolaközpont tehetséggondozásért felelős igazgatóhelyettese, dr. Pataricza András villamosmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára, az OTDT elnökségi tagja, és az idén 80 esztendős Prof. Franz J. Mönks, az Európai Tehetségtanács (ECHA) örökös tiszteletbeli elnöke, aki a kitüntetést később, egy Tokajban rendezendő tehetségfejlesztő konferencián veszi át. Az elismerést a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács három éve ítéli oda olyan személyiségeknek, akik a fiatal tehetségek felkarolása terén végzett önzetlen és eredményes munkájukkal mindannyiunk számára példát mutatnak.

Az Országos Tehetségnapon került sor a „Felfedezettjeink” pályázat eredményhirdetésére is, összesen 17 fiatal részesült pénzügyi támogatásban vagy tárgyjutalomban. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács második alkalommal hirdette meg pályázatát a Tehetségpontok és Tehetségsegítő Tanácsok által felkarolt ígéretes ifjú tehetségek számára. A kiírás értelmében az intézmények legfeljebb három, az elmúlt évben felfedezett ifjú tehetség bemutatásával pályázhattak. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács fődíját három fiatal, Bucz Magor Soma budapesti, Mohai Zsófia pécsi és Vámi Tamás Álmos bonyhádi tehetség nyerte el. A Nemzeti Tehetségpont további 12 ifjú tehetséget részesített különdíjban az adózók 1%-ának fölajánlásaiból és az „Adj egy Tálentumot!” adománygyűjtő kampányban befolyt összegből. Az AEGON Biztosító két tárgyjutalom fölajánlásával további két díj odaítélést tette lehetővé. A díjazottakat prof. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke köszöntötte A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács felhívására közel háromszáz fiatal tehetség pályázata érkezett be Magyarországról és a határon túlról.

Díjkiosztó, Országos Tehetségnap, 2012

Az Országos Tehetségnap alkalmából kezdte meg munkáját két új tehetségnagykövet is: Görbicz Anita világhírű kézilabda játékos és Králik Károly Géniusz-díjas feltaláló, üzletember. Velük együtt immár tízen képviselik a magyar tehetségeket a nagyvilágban. A Magyar Tehetség Nagykövetének második alkalommal kért föl ismert, a tehetségek támogatásában személyes példájukkal és tevékenységükkel meghatározó szerepet játszó személyiségeket a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács. A Tehetségnagykövet címeket Prőhle Gergely EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Havass Miklós, az NTT alelnöke ádta át.

A rendezvényen Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese tartott előadást a zene szerepéről a tehetség kibontakoztatásában, Bagdy Emőke pedig arról, hogyan védhető meg a tehetséges gyermek önmagától. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke a Tudományos az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre hívta fel az Országos Tehetségnap résztvevőinek figyelmét, Szendrő Péter, az OTDT elnöke pedig a felsőoktatási szakkollégiumok és az Országos Tudományos Diákköri Konferencia tehetséggondozásban betöltött szerepéről szólt.

A rendezvényen elhangzott: A Nemzeti Tehetség Program hazai és EU-s pályázati forrásokra támaszkodva segíti a hazai és határon túli tehetségsegítő szervezeteket és rajtuk keresztül az ifjú tehetségek képességeinek kibontakozását. A 2028-ig tartó, az Országgyűlés által törvénybe iktatott program megvalósítására 2012-2013-ben összesen mintegy 6,8 milliárd Ft fordítható. Közvetlenül a tehetséggondozás céljait szolgálják a Nemzeti Tehetség Alap terhére kiírt pályázatok és az Új Széchenyi Terv TÁMOP pályázatainak egy része is. A hazai forrás, mely részben a magánszemélyek jövedelemadója 1%-ának felajánlásából származik, 2012-ben három alkalommal, januárban, áprilisban és októberben jelenteti meg a tehetséggondozó tevékenységek széles palettáját támogató pályázatait az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet illetve a Wekerle Sándor Alapkezelő honlapján. Uniós forrásból pedig a Magyar Géniusz Program és az Iskolai Tehetséggondozás pályázat keretében ismét számos intézmény nyerhet támogatást. A 2012/2013-as tanévtől pedig várhatóan új országos program indul majd, Tehetséghidak néven.

Az Országos Tehetségnapot a Nemzeti Tehetségpont (MATEHETSZ) szervezte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet  és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Wekerle Sándor Alapkezelő által meghirdetett  NTP-PONT-M-11 kódszámú pályázati támogatásból.

Az Országos Tehetségnapon elhangzott előadások diasorai: