Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Országos Tehetségnap 2013 – Fókuszban a fiatalok!

2013. március 24.

2013. március 23-án, szombaton, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban zajlott le a már hagyományossá vált Országos Tehetségnap, melyen ezúttal nemcsak a felnőtteket és a kitüntetetteket várták érdekes programmal, hanem a fiatalokat is.

A köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita fővédnökségével megrendezett Országos Tehetségnap idén különösen gazdag programmal várta a tehetséges fiatalokat és az őket segítő pedagógusokat, mentorokat. Átadták a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács „Felfedezettjeink 2013”, valamint az Aegon Magyarország „Érd el a célodat!” díját, és kinevezték a Magyar Tehetség Nagykövete cím új birtokosait. Kiemelkedő segítő munkájáért a Tehetségek Szolgálatáért elismerésben részesítettek több pedagógust. Az ünnepséget a Tehetséglabirintus program gazdagította, ahol vidéki településekről érkezett tehetséges diákok próbálhatták ki képességeiket. Az Országos Tehetségnap egyben az Új Széchenyi Terv kiemelt projektjeként megvalósuló Tehetséghidak Program nyitórendezvénye volt.

„Azt hiszem, minden gyermek megkapja az életben valamikor a szüleitől, vagy a tanáraitól a beosztását: nem nekem, magadnak tanulsz.” – Ezzel a mondattal kezdődik Herczegh Anitának, a köztársasági elnök feleségének köszöntője, melyet távollétében a szervezők olvastak fel.

A jó hangulatú eseményt Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének (MATEHETSZ) elnöke, a Tehetségnap házigazdája egy a több száz jelenlévőt megmozgató kérdéssel indította: Ki szeret játszani? – hangzott el, hiszen a játék mint módszer alapvető a tehetség felfedezésében, a képességek fejlesztésében.

A Magyar Tehetség Nagykövetei: Benkő Vilmos, Danyi András és Veiszer Alinda

Az idei rendezvényen harmadszor nevezték ki a Magyar Tehetség Nagyköveteit. A címet és a vele járó felkérést olyan kiemelkedő személyiségeknek adományozzák, akik életükkel és munkásságukkal megtestesítik a társadalomért felelős tehetséget. A tehetségnagyköveti címet idén Benkő Vilmos, a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke, Danyi András rendező-operatőr és Veiszer Alinda riporter-műsorvezető kapta meg. A három tehetségnagykövet a következő öt évre vállalta, hogy tudatosan példát mutat a jövő fiatal reménységeinek, és támogatja a Kárpát-medencei tehetségsegítő szervezetek munkáját.

Az idén megválasztott Tehetségnagykövetekről bővebben a http://tehetseg.hu/tehetsegnagykovetek linken tájékozódhat.

Felfedezettjeink 2013. és Érd el a célodat! ösztöndíjak

Az Országos Tehetségnap kiemelt eseménye a felfedezett tehetségek díjazása volt, ők összesen 5.000.000 Ft ösztöndíjban részesülnek. A Felfedezettjeink 2013 programja keretében prof. dr. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke 3 fődíjas és 4 különdíjas tehetséges fiatalnak adott át ösztöndíjas elismerést. A három fődíjas idén a 18 éves Bényei Éva Bernadett kutatóbiológus, a 13 éves Gledura Benjámin sakktehetség és a 16 éves Szokolay Ádám Zsolt zongoraművész lettek, a négy különdíjat pedig Bőczi Tímea, Csipak Levente, Lakatos Tamás és Tóth Anita Zsanett kapta meg. A Felfedezettjeink pályázathoz az idén 20 éves Aegon Magyarország is csatlakozott „Érd el a célodat!” című felhívásával. A vállalat több mint 4.000.000 Ft-tal támogat 34 tehetséges fiatalt. A program díjait Horváth Gyula, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese adta át.

A 2013-as Felfedezettjeinkről és az Érd el a célodat! pályázat nyerteseiről bővebben ezen a linken tájékozódhat.

A két pályázatot valamely művészeti ágban, tudományterületen, sportban vagy szakmában tehetséges fiatalok számára hirdették meg. A támogatást elsősorban azoknak ítélték meg, akik céltudatosan készültek valamely versenyre, előadásra, kiállításra, és akik a tehetségük fejlesztése érdekében a kötelező iskolai foglalkozások mellett tehetséggondozó műhelyek, szakkörök munkájában is részt vettek.

 

Tehetségek Szolgálatáért éves, és életműdíjak

Tehetségek Szolgálatáért életműdíjat kapott négy olyan pedagógus, akik életüket tették arra, hogy napra nap fiatal tanítványaikért messze az iskolai elvárásokon túl tegyenek, felfedezzék diákjaikban a tehetséget, „emberré neveljék a tehetséges fiatalokat” – hangsúlyozta dr. Szendrő Péter, egyetemi tanár, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke egyikük laudációjában, és ez mindegyik díjazottról elmondható. Éves díjat hárman vehettek át. Az egyiküket méltató Munia Zoltán, az Oboaszövetség elnöke, Kodály Zoltán szavaival zárta előadását: „Minden ember annyit ér, amennyit embertársainak használni, hazájának szolgálni tud”.

A Tehetségek Szolgálatáért éves, és életműdíjban részesített pedagógusokról itt tájékozódhat: éves díjazottak, és életműdíjasok.

 

A díjátadásokat az ifjú tehetségek és Petrás Mária Tehetségnagykövet színvonalas művészeti produkciói kísérték.

Tehetséglabirintus – különleges műhelyek a tehetségterület felfedezéséért és fejlesztéséért

A Tehetségnap ünnepélyes rendezvényét követően a Tehetséglabirintus 10 állomásán öt hátrányos helyzetű térségből érkezett 160 tehetséges fiatal próbálhatta ki képességeit. A különböző műhelyeket úgy alakították ki, hogy azok minél sokrétűbb tudást, minél több tehetségterületet fedjenek le.                                             


A műhelyekben a fiatalok kipróbálhatták a nyíregyházi Vásárhelyi Tehetségpont tanulói részvételével és Demarcsek Zsuzsa vezetésével szervezett Néptánc Oskolát, rímelhettek Lacki János költővel és felfedezhették a víz legérdekesebb fizikai és kémiai tulajdonságait Zsiros László Róberttel, a Szertár blog készítőjével. A további műhelyekben is érdekességek várták a gyerekeket: örömzenéléhettek rimtushangszerekkel, a Látássérültek Sportegyesületének önkéntesei érzékenyítő feladatokkal mutatták meg, milyen a sötétség világában tájékozódni, lehetőség nyílt egy különleges harcművészet, a kyokushin kipróbálására, és akik mindezek után még mindig kíváncsiak maradtak, azok részt vehettek Dávid Imre önismereti csapatjátékaiban, a Messzehangzó Alapítvány Kaleidoszkóp műhelyén, Somlyó Magdolna kézműves műhelyén, és a Kovácsné Nagy Emese és a tanítványai által szervezett Táblajátékos műhelyen, ahol a fiatalok tehetségterületüknek megfelelő játékokban próbálhatták ki tudásukat.