Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Polgár Judit kitüntetése

2015. augusztus 27.

Átadták a Magyar Szent István-rendeket.

A legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet idén Polgár Judit sakkozó, a Magyar Tehetség Nagykövete és Eötvös Péter zeneszerző vehette át nemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából. Az elismerés olyan személyiségeknek adományozható, akiknek kiemelkedő életműve és nemzetközi elismertsége Magyarország hírnevét szolgálja világszerte.

"Mindig örülök, amikor nemcsak a szakmán belül, hanem azon kívül is elismerik a tevékenységeimet" - nyilatkozta az MTI-nek Polgár Judit abból az alkalomból, hogy legmagasabb állami kitüntetésben részesült.

A 39 éves játékos - aki 1988-ban és 1990-ben nyert sakkolimpiát a női válogatottal, 2002-ben és 2014-ben pedig tagja volt az ezüstérmes férfi nemzeti együttesnek – tavaly vonult vissza az aktív versenyzéstől, de nem szakadt el a sportágtól, ugyanis a Polgár Judit Sakk Alapítványon keresztül a sakk bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, a választható iskolai tantárgyak közé. „A munkám és a szenvedélyem, s ugyan már nem a sakktáblánál ülve, hanem oktatási intézményekben előadások formájában vagy szimultánon keresztül művelem. Ez kisgyermek koromtól kezdve az életem, a második anyanyelvem, aminek az ezer arcát szeretném bemutatni a fiataloknak" – beszélt a sakkozásról. Polgár Juditot a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács 2014-ben kérte fel, hogy a Magyar Tehetség Nagyköveteként képviselje a tehetséggondozás ügyét itthon és a nagyvilágban.

A Magyar Szent István-rend a legmagasabb állami kitüntetés, amelyet 2013-ban az ötszörös olimpiai bajnok úszó Egerszegi Krisztina, valamint Lámfalussy Sándor jegybankár, az euro "atyja" kapott meg, míg 2014-ben Kertész Imre Nobel-díjas író és Rubik Ernő Kossuth-díjas feltaláló érdemelt ki.